Delikatny mus z wędzonego na gorąco łososia z bitą śmietaną i sosem z rukoli. Smaczna przystawka na eleganckie przyjęcie, imprezę lub Święta.
Składniki (na 5 porcji):
- 125 g łososia wędzonego na gorąco
- 125 g serka Apetina pesto i rukola
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
- garść rukoli
- około 1/4 szklanki słodkiej śmietany 18%
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie:
Z łososia zdjąć skórę, jeśli są ości usunąć. Przełożyć do blendera, dodać serek i zmiksować na gładką masę. Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!) i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno i podzielić na dwie części. Masę z łososia delikatnie połączyć z połową bitej śmietany, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać ostudzoną żelatynę, cały czas mieszając. Gotową masę przełożyć do wysmarowanych masłem foremek i wstawić do lodówki, aż stężeją.
Rukolę umyć, osuszyć i zmiksować z oliwą z oliwek. Odłożyć łyżkę pasty z rukoli i delikatnie połączyć z pozostałą częścią bitej śmietany, doprawić odrobiną soli. Do reszty zmiksowanej rukoli dodać śmietankę 18%, szczyptę cukru, sól i pieprz.
Stężały mus z łososia przełożyć na talerzyki, polać sosem z rukoli i udekorować bitą śmietaną z rukolą. Podawać z pieczywem.
Smacznego 🙂
Wygląda jak w profesjonalnej kuchni 🙂
Dziękuję 🙂