Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli


Delikatny mus z wędzonego na gorąco łososia z bitą śmietaną i sosem z rukoli. Smaczna przystawka na eleganckie przyjęcie, imprezę lub Święta.

Mus z wędzonego łososia

Składniki (na 5 porcji):

  • 125 g łososia wędzonego na gorąco
  • 125 g serka Apetina pesto i rukola
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • garść rukoli
  • około 1/4 szklanki słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Z łososia zdjąć skórę, jeśli są ości usunąć. Przełożyć do blendera, dodać serek i zmiksować na gładką masę. Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!) i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno i podzielić na dwie części. Masę z łososia delikatnie połączyć z połową bitej śmietany, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać ostudzoną żelatynę, cały czas mieszając. Gotową masę przełożyć do wysmarowanych masłem foremek i wstawić do lodówki, aż stężeją.

Rukolę umyć, osuszyć i zmiksować z oliwą z oliwek. Odłożyć łyżkę pasty z rukoli i delikatnie połączyć z pozostałą częścią bitej śmietany, doprawić odrobiną soli. Do reszty zmiksowanej rukoli dodać śmietankę 18%, szczyptę cukru, sól i pieprz.

Stężały mus z łososia przełożyć na talerzyki, polać sosem z rukoli i udekorować bitą śmietaną z rukolą. Podawać z pieczywem.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli