Mazurek czekoladowo marcepanowy to jeden z moich ulubionych mazurków. Kruche ciasto z dodatkiem marcepanu i rozpływająca się w ustach czekolada z odrobiną likieru amaretto… Pycha! Oczywiście, w wersji dla dzieci nie dodajemy likieru, też będzie pyszny. Ciasto ozdobiłam uprażonymi płatkami migdałowymi i kurczaczkami z masy marcepanowej. Polecam 🙂
Składniki:
Kruchy spód:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 140 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 100 g masy marcepanowej
- szczypta soli
Nadzienie:
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 70 g śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki likieru amaretto
Do dekoracji:
- 1 łyżka płatków migdałowych
- około 80 g masy marcepanowej
- barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, szczyptę soli i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy startą na małych oczkach masę marcepanową. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około 30 x 20 cm, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Nożem robimy na wałeczkach wzorki, spód nakłuwamy widelcem. Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Następnie wyjmujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Nadzienie:
Do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi i wszystkie składniki się połączą. Wyłączamy gaz i wlewamy likier amaretto. Mieszamy.
Na upieczony i ostudzony spód przekładamy przygotowaną czekoladę. Schładzamy.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi ciasto. Masę marcepanową barwimy barwnikami spożywczymi, rozwałkowujemy i wycinamy kurczaczki. Przyklejamy do ciasta.
Smacznego 🙂
pięknie wygląda, pomysłowe i zapewne pyszne 🙂
Warto go zrobić 🙂