Makaron świderki z sosem pomidorowym ze śmietanką, natką pietruszki, gorgonzolą i piersią z kurczaka. Szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad. Kilka składników tworzy pyszne danie. Jestem pewna, że miłośnicy makaronów będą zadowoleni z doznań organoleptycznych 😉
Składniki:
- 300 g makaronu fusilli (świderki)
- 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
- 120 g gorgonzoli
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% (lub 30%)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dołożyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, zioła prowansalskie i smażyć, aż lekko się zarumienią. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory z puszki (razem z zalewą!) i lekko rozgnieść je widelcem. Wrzucić pokruszoną gorgonzolę, wymieszać i gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente i przełożyć do sosu. Wymieszać.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese)
→ Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą
→ Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami
→ Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem