Jajka zięcia


Jajka zięcia to potrawa kuchni tajskiej. Są to ugotowane, a następnie usmażone w głębokim tłuszczu jajka z sosem tamaryndowym. Dlaczego „jajka zięcia„? Teorii na temat pochodzenia nazwy jest wiele. Prawdopodobnie tajskie matki podają je swoim przyszłym zięciom jako przestrogę, że jeśli skrzywdzą ich córki, to z ich klejnotami rodzinnymi zrobią to samo 😉 Ile w tym prawdy? Nie wiem… W każdym bądź razie potrawa jest naprawdę smaczna!

Jajka zięciaJajka zięcia

Składniki na jajka zięcia:

  •  4 jajka
  • 3 szalotki
  • 2 papryczki chili
  • 2 gałązki kolendry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru palmowego (można użyć trzcinowego)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki pasty tamaryndowej (Użyłam rzadkiej pasty. Jeśli jest to gęste puree, dajemy połowę mniej)

Przygotowanie jajek zięcia:

  1. Jajka gotujemy i obieramy. W woku rozgrzewamy olej i smażymy w nim jajka. Co jakiś czas odwracamy je, aby równo się zrumieniły. Wyjmujemy i przekrawamy wzdłuż na pół.
  2. Szalotki kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor w oleju po jajkach. Przekładamy na papierowy ręcznik.
  3. Chili kroimy w paseczki i wrzucamy na ten sam gorący olej, tylko na kilka sekund. Wyjmujemy i również przekładamy na papierowy ręcznik.
  4. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy pastę tamaryndową, sos rybny i cukier. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
  5. Jajka przekładamy na talerz, posypujemy usmażoną szalotką i chili. Wszystko polewamy sosem i posypujemy posiekaną kolendrą.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *