Gulasz z piersi indyka z dynią i boczkiem


Gulasz z piersi indyka z dynią i boczkiem w aksamitnym sosie ze śmietanką i natką pietruszki. Bez wątpienia doskonałe danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Mięso jest delikatne i soczyste, dynia dodaje potrawie słodyczy, natomiast boczek odrobinę wyrazistości. Z pewnością posmakuje każdemu 🙂

Zamiast piersi z indyka można śmiało użyć piersi z kurczaka. Bez względu na to jakiego mięsa użyjecie, będzie równie pyszne. Gulasz z indyka pasuje do ziemniaków, kopytek, klusek śląskich, a także makaronu. Świetnie smakuje w towarzystwie ogórków konserwowych.

Gulasz z piersi indyka z dynią i boczkiemGulasz z piersi indyka z dynią i boczkiem

Składniki:

  • 900 g piersi indyka
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (użyłam Hokkaido)
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 3/4 szklanki bulionu
  • 300 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży liść laurowy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Gulasz z piersi indyka z dynią i boczkiem – przygotowanie:

Boczek pokroić w drobną kostkę.

Dynię umyć, pokroić na kilka części i za pomocą łyżki usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Następnie obrać, pokroić w kostkę (dyni Hokkaido nie trzeba obierać) i odmierzyć 2 szklanki.

Filet z indyka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać słodką paprykę, rozmaryn, mieloną gałkę muszkatołową, a także sól i pieprz. Potem dokładnie wszystko wymieszać.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i lekko obsmażyć. Następnie dołożyć posiekaną cebulę i pokrojony boczek. Smażyć mieszając do uzyskania złotego koloru. Później dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając jeszcze chwilkę smażyć (około 1 minutę). Całość zalać bulionem i wrzucić liść laurowy. Dusić na małym ogniu (pod przykryciem) około 15 – 20 minut, do miękkości mięsa. Potem wlać śmietankę, wrzucić posiekaną natkę pietruszki i zagotować. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *