Pyszny i sycący gulasz wołowy z suszonymi śliwkami. Liście laurowe, jałowiec i czerwone wino podkreślają walory mięsa. Przygotowanie go wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto 🙂 Nie ma w nim za wiele składników, smak tkwi w prostocie. Z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami będzie pomysłem na pyszny obiad lub można zjeść go zwyczajnie z pieczywem. Polecam 🙂
Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 9 suszonych śliwek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu mięsnego
- 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 liście laurowe
- 4 kulki jałowca
- 2-3 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mięso wołowe pokroić w większą kostkę i oprószyć mąką, nadmiar strzepując.
Na dużej patelni rozgrzać masło z olejem i wrzucić mięso. Usmażyć na rumiano i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni usmażyć posiekaną cebulę, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do garnka z mięsem. Wlać wino i bulion. Dodać majeranek, liście laurowe, jałowiec, chili, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić pod przykryciem na najmniejszym ogniu (około 2 godzin), do miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone śliwki. Jeśli sos będzie za gęsty należy uzupełniać wodą. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂