Eklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha 🙂
Składniki:
Ciasto parzone:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 125 g margaryny Palma „Bielmar”
- mała szczypta soli
Krem orzechowy:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 125 g masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka orzechów włoskich
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 30 g masła
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ciasto parzone:
Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać eklery (lub nakładać łyżką) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między eklerkami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż.
Krem orzechowy:
Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dodać miód i ponownie wymieszać. Ostudzić.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmiksować.
Masło utrzeć, dodać ostudzony budyń i orzechy. Wszystko razem ucierać, aż powstanie gładki krem. Gotowym kremem orzechowym wypełniać spody eklerków i przykryć drugą połówką.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. Posmarować eklerki i posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego 🙂
Przepiękne! Musiały być wyśmienite 🙂
Marzenie.