Ciasto marchewkowe to pyszne, wilgotne i puszyste ciasto. Nie jest skomplikowane, a efekt zadowoli nie jednego łasucha 😉 Polecam 🙂
Składniki:
- 2 szklanki drobno startej marchewki (na najmniejszych oczkach)
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- mała szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- płaska łyżka masła
- 2 łyżki orzechów włoskich
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dolewać olej, wsypać przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, dodać starta marchewkę oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.
Dwie keksówki o wymiarach 24 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa czekoladowa:
Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać i rozsmarować na cieście. Wierzch posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Smacznego 🙂