Budyń jaglany truskawkowy


Budyń jaglany truskawkowy to zdrowy i prosty do przygotowania deser lub słodkie śniadanie. Obowiązkowy w sezonie truskawkowym! 😉 To idealny posiłek dla osób dbających o linię i zdrowe odżywianie. Budyń jaglany jest nie tylko smaczny, ale także bogaty w błonnik, witaminy, żelazo oraz magnez. Samo zdrowie! 🙂

Budyń jaglany truskawkowyBudyń jaglany truskawkowy

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej (około 1/2 szklanki)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki pokrojonych na małe kawałki truskawek
  • 2 – 3 łyżki miodu (lub syropu klonowego, syropu z agawy, cukru)

Dodatkowo:

  • truskawki do dekoracji

Budyń jaglany truskawkowy – przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Następnie wlać mleko i zagotować. Potem ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, często mieszając.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie odmierzyć 2 szklanki i wrzucić do ugotowanej kaszy jaglanej. Dodać miód lub inne słodzidło i za pomocą blendera zmiksować wszystko na gładki krem. Jeśli budyń jaglany będzie za gęsty można dolać więcej mleka. Na koniec przełożyć do salaterek i udekorować pokrojonymi truskawkami.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *