Budyń jaglany truskawkowy to zdrowy i prosty do przygotowania deser lub słodkie śniadanie. Obowiązkowy w sezonie truskawkowym! 😉 To idealny posiłek dla osób dbających o linię i zdrowe odżywianie. Budyń jaglany jest nie tylko smaczny, ale także bogaty w błonnik, witaminy, żelazo oraz magnez. Samo zdrowie! 🙂
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej (około 1/2 szklanki)
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 2 szklanki pokrojonych na małe kawałki truskawek
- 2 – 3 łyżki miodu (lub syropu klonowego, syropu z agawy, cukru)
Dodatkowo:
- truskawki do dekoracji
Budyń jaglany truskawkowy – przygotowanie:
Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Następnie wlać mleko i zagotować. Potem ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, często mieszając.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie odmierzyć 2 szklanki i wrzucić do ugotowanej kaszy jaglanej. Dodać miód lub inne słodzidło i za pomocą blendera zmiksować wszystko na gładki krem. Jeśli budyń jaglany będzie za gęsty można dolać więcej mleka. Na koniec przełożyć do salaterek i udekorować pokrojonymi truskawkami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: