Puszysty biszkopt z kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki wymieszany ze świeżymi malinami, a całość przykryta chrupiącą bezą. Pyszne, delikatne ciasto dla dzieci i dorosłych. Idealne na każdą okazję. Zapraszam na biszkopt z kremem, malinami i bezą 🙂
Składniki:
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z malinami:
- 500 g serka mascarpone
- 500 g śmietany kremówki 30 %
- 1/2 szklanki cukru pudru
- około 400 g malin
Beza:
- 4 białka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie biszkoptu z kremem, malinami i bezą:
Biszkopt:
Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki (około 22 x 30 cm, mierzona od spodu) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 – 25 minut. Ostudzić.
Krem z malinami:
Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Przełożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać.
Beza:
Białka ubić ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Blaszkę o wymiarach około 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ubite białka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 5 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez około 55 minut. Wyjąć i pozostawić, aż do ostygnięcia. Następnie położyć na kremie lekko dociskając. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: