Wyborna babka z orzechami laskowymi i polewą z czekolady. Wilgotna dzięki orzechom i przepyszna! Doskonała nie tylko na Święta, lecz wtedy gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Kto powiedział, że musi być tylko na Wielkanoc? 😉
Składniki:
Babka orzechowa:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa z orzechami:
- 60 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady deserowej
- 80 g śmietany kremówki 30 %
- orzechy laskowe
Babka z orzechami laskowymi – przygotowanie:
Babka orzechowa:
Jajka ubić z cukrem (do białości) . Następnie wsypać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i zmielone orzechy laskowe. Zmiksować, żeby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Potem zmiksować.
Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa czekoladowa z orzechami:
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Następnie przełożyć na ręcznik kuchenny i pocierać, aby zeszła skórka. Posiekać.
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Potem dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos trochę zgęstniał. Następnie polać babkę i posypać posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Pyszna i wilgotna 🙂 Zrobię ją jeszcze nie raz