Prosty do przygotowania, kruchy i wyjątkowo aromatyczny schab z cebulą. Pycha! Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe lub nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂 Schab podajcie z ziemniakami, ryżem lub kaszą i z ulubioną surówką albo sałatką. Można też zjeść sam np. z pieczywem. Polecam 🙂
Składniki:
- 500 g schabu bez kości
- 2 duże cebule
- około 1/2 szklanki bulionu (lub wody)
- 2 łyżeczki ziaren jałowca
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do miseczki przełożyć plastry schabu. Dodać tymianek, majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz i drobno posiekane ziarna jałowca. Dokładnie natrzeć mięso i pozostawić na około 30 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i włożyć plastry schabu. Zrumienić z dwóch stron. Wlać bulion i wrzucić liście laurowe. Dusić (na małym ogniu) pod przykryciem 1 godzinę. Około 20 minut przed końcem wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Jeśli po upływie godziny płyn nie odparował, zdjąć pokrywkę i jeszcze chwilę gotować. Następnie wyjąć mięso, dodać masło, zwiększyć ogień i zrumienić cebulę. Ponownie włożyć mięso w celu podgrzania.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Ciekawe danie!
Mieliśmy dzisiaj na obiad. Pycha! ☺
🙂