Sałatka z selera naciowego z daktylami, orzechami włoskimi, miętą i posypana płatkami żółtego sera. To sałatka autorstwa szefa kuchni Nicka Curtoli, zdobywcy gwiazdki Michelin. Podobno jest jedną z jego ulubionych sałatek, którą serwuje od lat. Połączenie składników wydawało się ciekawe, więc musiałam zrobić. Może trochę za grubo pokroiłam seler naciowy, w oryginale plasterki były cieńsze. Tak czy siak sałatka jest naprawdę bardzo smaczna. Chrupiąca, lekka, świeża i z nutą słodyczy. Bez wątpienia polecam spróbować 🙂
Sałatka z selera naciowego z daktylami, orzechami i miętą
Składniki:
- 2 – 3 łodygi selera naciowego z liśćmi
- 9 – 10 suszonych daktyli
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 garść świeżej mięty
- około 50 g sera Piave Vecchio (nigdzie nie mogłam kupić, więc użyłam Grana Padano)
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta płatków chili
- sól
Sałatka z selera naciowego z daktylami, orzechami i miętą – przygotowanie:
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni lub podpiec w piekarniku. Następnie pokruszyć w dłoni lub lekko przesiekać.
Do miski wlać oliwę i sok z cytryny. Potem dodać płatki chili oraz sól i wszystko dokładnie wymieszać. Wrzucić pokrojone wzdłuż na paski suszone daktyle oraz pokrojony na ukos w cienkie plasterki seler naciowy (listki lekko przesiekać). Wymieszać. Dodać orzechy włoskie oraz porwane liście mięty. Następnie ponownie wymieszać i przełożyć na talerz. Na koniec wierzch sałatki posypać płatkami sera.
Smacznego 🙂
Sałatkę znalazłam w czeluściach internetu 😉 → tutaj
To też może Cię zainteresować: