Pieczone ziemniaki z sosem gribiche oraz pieczonym czosnkiem to proste i genialne w smaku danie. Może stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do ryb oraz różnego rodzaju mięs. To klasyka, która zachwyca prostotą. Sos gribiche idealnie podkreśla smak pieczonych ziemniaków, dodając im wyrazistości. Natomiast czosnek po upieczeniu staje się słodkawy, mięciutki, przepyszny. Można go wycisnąć bezpośrednio na upieczone ziemniaki lub wymieszać sosem. Gwarantuję nieziemskie doznania kulinarne 😉
Pieczone ziemniaki z sosem gribiche
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 1 – 2 główki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- sos gribiche ← przepis
Pieczone ziemniaki z sosem gribiche – przygotowanie:
Główki czosnku przeciąć na pół lub ściąć tylko czubek tak, aby odsłonić ząbki. Potem skropić oliwą.
Ziemniaki dokładnie wyszorować (nie obierać) i ugotować prawie do miękkości. Następnie odcedzić i przełożyć do miski. Wlać oliwę i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Potem przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dołożyć czosnek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 – 40 minut, aż czosnek i ziemniaki staną się złote. Po tym czasie wyjąć i naciąć wzdłuż, uważając aby nie przeciąć ziemniaków. W każde nacięcie nałożyć po jednej pełnej łyżce sosu gribiche, a także czosnek wyciśnięty z łupinek.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
- Pieczone młode ziemniaczki z fetą, miętą i tzatziki
- Rozgniecione ziemniaki pieczone z parmezanem
- Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem
- Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla
- Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli
- Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulą
- Pieczone warzywa z fetą