Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z mięsem z rosołu, polecam przygotowanie tych sakiewek. Są proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Dzięki serowi pleśniowemu sakiewki nabierają wyrazistego smaku, a orzechy pekan nadają przyjemnej chrupkości. Orzechy pekan możecie zastąpić orzechami włoskimi, które są bardzo podobne w smaku. Polecam 🙂
Składniki (na 15 sakiewek):
- około 180 g mięsa z rosołu
- 100 g sera lazur
- 1/4 szklanki orzechów pekan
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.
Mięso i ser posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto francuskie pokroić na 15 części (3 rzędy po 5 kwadratów). Na każdy nałożyć farsz i posypać orzechami pekan. Rogi bardzo mocno ze sobą zlepić (żeby nie otworzyły się w trakcie pieczenia!) tworząc sakiewkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12-15 minut.
Smacznego 🙂