Jajecznica to bardzo popularne i proste śniadanie, aby jednak nie była nudna przygotowałam ją z cebulką, suszonymi pomidorami i szparagami, które od niedawna możemy znaleźć na sklepowych półkach. Spróbujecie? 🙂
Jajecznica z suszonymi pomidorami i szparagami
Składniki:
- 4 jajka
- 4 zielone szparagi
- 1 mała cebulka
- 3-4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka (w oleju)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szparagi umyć, odłamać twarde końce i pokroić na kawałki. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone szparagi i smażyć 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem i smażyć na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać odsączone z oleju i pokrojone suszone pomidory.
Smacznego 🙂