Jajecznica z suszonymi pomidorami i szparagami


Jajecznica to bardzo popularne i proste śniadanie, aby jednak nie była nudna przygotowałam ją z cebulką, suszonymi pomidorami i szparagami, które od niedawna możemy znaleźć na sklepowych półkach. Spróbujecie? 🙂

Jajecznica z suszonymi pomidorami i szparagami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 zielone szparagi
  • 1 mała cebulka
  • 3-4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka (w oleju)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odłamać twarde końce i pokroić na kawałki. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca.

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone szparagi i smażyć 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem i smażyć na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać odsączone z oleju i pokrojone suszone pomidory.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *