Sałatka z rukolą, awokado, ogórkiem, kiełkami jarmużu i ugotowanym na twardo jajkiem, polana sosem jogurtowo-słonecznikowym. Delikatna, smaczna i na pewno urozmaici niejeden obiad 🙂
Sałatka z rukolą, awokado i jajkiem z sosem jogurtowo-słonecznikowym
Składniki:
- garść rukoli
- około 20 g kiełków jarmużu
- 1/2 dojrzałego awokado
- 2 małe ogórki gruntowe
- 1 jajko
Sos jogurtowo-słonecznikowy:
- 1 łyżka słonecznika
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Sałatka z rukolą, awokado i jajkiem – przygotowanie:
Jajko ugotować na twardo. Obrać i pokroić na ćwiartki.
Rukolę umyć, osuszyć i przełożyć do miseczki. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę i dołożyć do rukoli. Dodać kiełki jarmużu oraz obrane i pokrojone na plasterki ogórki. Delikatnie wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajko.
Sos jogurtowo-słonecznikowy:
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, utrzeć w moździerzu i przełożyć do miseczki. Dodać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i szczyptę cukru. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i polać sałatkę.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Z kiełkami jarmużu się jeszcze nie spotkaliśmy… A sałatka wygląda pysznie!