Quinoa z awokado, chrupiącym boczkiem i jajkiem sadzonym


Smaczne i pożywne weekendowe śniadanie. Kolorowa komosa ryżowa (quinoa) z dodatkiem awokado i szczypty chili podana z chrupiącymi plasterkami boczku i jajkiem sadzonym. Całość posypana świeżą kolendrą. Równie dobrze będą pasować jajka w koszulkach, wybór należy do Was 🙂

Składniki:

  • 50 g kolorowej komosy ryżowej
  • 4 plasterki boczku
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 jajka
  • 1 mała szalotka
  • 1/2 ząbka czosnku (lub 1 malutki)
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • sól

Przygotowanie:

Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek. Zeszklić. Dodać ugotowaną komosę ryżową, chili, obrane i pokrojone w kosteczkę awokado i sok z limonki. Mieszając smażyć przez 1-2 minuty. Doprawić solą.

Na oddzielnej patelni usmażyć z dwóch stron plasterki boczku. Wyjąć. Na tej samej patelni usmażyć jajka sadzone (doprawić solą i pieprzem) i przełożyć razem z boczkiem na komosę. Całość posypać świeżą kolendrą.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *