Paluchy z ciasta francuskiego z pesto


Aromatyczne paluchy z ciasta francuskiego z oryginalnym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu i czosnku. Doskonała przekąska na imprezę lub spotkania przy piwie. Paluchy są pyszne, chrupiące i wciągające… Jeśli nie macie czasu, użyjcie dobrej jakości gotowego pesto. Polecam 🙂

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża doniczka bazylii
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Przygotowanie: Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do blendera i dodać resztę składników. Zmiksować tak, aby pozostały wyczuwalne malutkie kawałeczki. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli używamy moździerza, najpierw utrzeć czosnek z solą. Potem dodać liście bazylii, następnie uprażone orzeszki piniowe, a na koniec ser. Dolać oliwę z oliwek i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozwinąć i rozsmarować pesto. Przeciąć wzdłuż na pół i wykrawać paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek skręcić, lekko docisnąć końce i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać i za pomocą pędzelka posmarować paluchy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 9 minut. Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem

Chipsy z nori w aromatycznej tempurze

Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan

Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego

Spaghetti z pesto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *