Aromatyczne paluchy z ciasta francuskiego z oryginalnym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu i czosnku. Doskonała przekąska na imprezę lub spotkania przy piwie. Paluchy są pyszne, chrupiące i wciągające… Jeśli nie macie czasu, użyjcie dobrej jakości gotowego pesto. Polecam 🙂
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duża doniczka bazylii
- 40 g orzeszków piniowych
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- około 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko
Przygotowanie: Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do blendera i dodać resztę składników. Zmiksować tak, aby pozostały wyczuwalne malutkie kawałeczki. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli używamy moździerza, najpierw utrzeć czosnek z solą. Potem dodać liście bazylii, następnie uprażone orzeszki piniowe, a na koniec ser. Dolać oliwę z oliwek i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwinąć i rozsmarować pesto. Przeciąć wzdłuż na pół i wykrawać paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek skręcić, lekko docisnąć końce i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać i za pomocą pędzelka posmarować paluchy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 9 minut. Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem
→ Chipsy z nori w aromatycznej tempurze
→ Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan