Kolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowe mini sałatki z tuńczykiem, kukurydzą, natką pietruszki i serem, udekorowane przepiórczymi jajeczkami w serowej panierce. Ciekawie się prezentują i są pyszne. Jeśli szukacie pomysłu na przekąski lub przystawki zapraszam do zapoznania się z innymi moimi propozycjami 🙂
Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce
Składniki (na około 8 porcji):
- 2 puszki tuńczyka (185 g x 2)
- kukurydza w puszce
- około 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- starty parmezan
- jajka przepiórcze
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
Panierka:
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 jajko
- pieprz
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- olej
- wykałaczki
Przygotowanie:
Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Obrać.
Do talerza nasypać bułkę tartą i starty ser. Wymieszać. Do drugiego talerza wbić jajko, dodać pieprz, małą szczyptę soli i rozbełtać.
Obrane jajka przepiórcze maczać w jajku, potem w bułce tartej z serem. Czynność powtórzyć. Smażyć w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Wyłożyć na papierowy ręcznik.
Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Dodać majonez, ketchup i wymieszać.
Na dno malutkich salaterek nałożyć warstwę tuńczyka, na to warstwę posiekanej natki pietruszki, potem odsączoną kukurydzę i starty ser. Udekorować nadzianymi na wykałaczki jajkami przepiórczymi.
Smacznego 🙂