Klasyczny murzynek, ale w postaci babeczek. Mini murzynki z wiśniami, polane czekoladowym ganache. Cudowne połączenie… Babeczki są wilgotne, puszyste i przede wszystkim przepyszne. W takim wydaniu te małe słodkości bez wątpienia wodzą na pokuszenie 😉
Składniki (na około 14 szt.):
Babeczki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki dżemu wiśniowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- około 400 g wiśni
Polewa czekoladowa (ganache):
- 60 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady gorzkiej
- 80 g śmietany kremówki 30 %
Mini murzynki z wiśniami – przygotowanie:
Babeczki:
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę, mleko, olej, kakao, dżem, sodę oczyszczoną i zmiksować.
Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Potem do każdej lekko wcisnąć po kilka wydrylowanych wiśni (trochę zostawić do dekoracji). Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa czekoladowa (ganache):
W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Następnie dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos trochę zgęstniał. Na koniec polać babeczki i udekorować resztą wiśni.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Idealne na małe co nieco do kawki 🙂
Czekolada + wiśnie = nie można się pomylić!
x x x
Musi rozpływać się w ustach 🙂