Ciasto francuskie ze szparagami, serem pleśniowym i pomidorkami to ekspresowe pyszności, które bardzo szybko przygotujecie 🙂
Ciasto francuskie ze szparagami, serem pleśniowym i pomidorkami
Składniki na ciasto francuskie ze szparagami:
- 300 g ciasta francuskiego
- około 100 g sera Lazur
- szparagi
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
- pieprz
Przygotowanie ciasta francuskiego ze szparagami:
Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca. Następnie dokładnie osuszyć, pokroić na kawałki i delikatnie wysmarować oliwą z oliwek.
Płat ciasta francuskiego pokroić na 12 kwadratów i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kwadrat rozłożyć pokruszony ser Lazur (nie za dużo bo będzie za słone), zostawiając wolny brzeg (około 1 cm). Na wierzch położyć 3 – 4 kawałki szparagów, połówki pomidorków (przecięciem do góry) i delikatnie posypać pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około 12 – 15 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: