Ciastka z gotowego ciasta francuskiego nadziewane jabłkami, uprażonymi mielonymi migdałami, cynamonem i posypane płatkami migdałowymi. Ekspresowy i pyszny deser do kawy lub herbaty. Polecam 🙂
Ciastka francuskie jabłkowo – migdałowe
Ciastka francuskie jabłkowo – migdałowe
Składniki (na 16 ciastek):
- 3 duże jabłka (użyłam jonagold)
- 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g)
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miseczki. Dodać cynamon, miód i uprażone na suchej patelni mielone migdały. Wymieszać. Jeśli jabłka są mało słodkie dodać więcej miodu.
Każdy płat ciasta francuskiego pokroić na 8 kwadratów. Po jednej stronie każdego kwadratu zrobić po kilka nacięć. Nałożyć farsz i przykryć ponacinaną stroną (jak kołderką 😉 ). Widelcem docisnąć brzegi ciasta i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 14 minut.
Smacznego 🙂
pomysłowy przepis na wypadek niespodziewanych gości:) pozdrawiam
🙂