Ciastka francuskie jabłkowo-migdałowe


Ciastka z gotowego ciasta francuskiego nadziewane jabłkami, uprażonymi mielonymi migdałami, cynamonem i posypane płatkami migdałowymi. Ekspresowy i pyszny deser do kawy lub herbaty. Polecam 🙂

Ciastka francuskie jabłkowo migdałoweCiastka francuskie jabłkowo – migdałowe

Ciastka francuskie jabłkowo migdałoweCiastka francuskie jabłkowo – migdałowe

Składniki (na 16 ciastek):

  • 3 duże jabłka (użyłam jonagold)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g)
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miseczki. Dodać cynamon, miód i uprażone na suchej patelni mielone migdały. Wymieszać. Jeśli jabłka są mało słodkie dodać więcej miodu.

Każdy płat ciasta francuskiego pokroić na 8 kwadratów. Po jednej stronie każdego kwadratu zrobić po kilka nacięć. Nałożyć farsz i przykryć ponacinaną stroną (jak kołderką 😉 ). Widelcem docisnąć brzegi ciasta i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 14 minut.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Ciastka francuskie jabłkowo-migdałowe