Smaczne i pożywne weekendowe śniadanie. Kolorowa komosa ryżowa (quinoa) z dodatkiem awokado i szczypty chili podana z chrupiącymi plasterkami boczku i jajkiem sadzonym. Całość posypana świeżą kolendrą. Równie dobrze będą pasować jajka w koszulkach, wybór należy do Was 🙂
Składniki:
- 50 g kolorowej komosy ryżowej
- 4 plasterki boczku
- 1/2 dojrzałego awokado
- 2 jajka
- 1 mała szalotka
- 1/2 ząbka czosnku (lub 1 malutki)
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta chili
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- sól
Przygotowanie:
Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek. Zeszklić. Dodać ugotowaną komosę ryżową, chili, obrane i pokrojone w kosteczkę awokado i sok z limonki. Mieszając smażyć przez 1-2 minuty. Doprawić solą.
Na oddzielnej patelni usmażyć z dwóch stron plasterki boczku. Wyjąć. Na tej samej patelni usmażyć jajka sadzone (doprawić solą i pieprzem) i przełożyć razem z boczkiem na komosę. Całość posypać świeżą kolendrą.
Smacznego 🙂