Aksamitny, kremowy i wilgotny sernik dyniowo – pomarańczowy na kruchym spodzie. Jeżeli nie robiliście sernika z dodatkiem dyni, warto spróbować. Pamiętajcie tylko, żeby nie zjeść go od razu po upieczeniu 😉 Należy go najpierw schłodzić w lodówce i zjeść dopiero na drugi dzień. Stanie się aksamitny i pyszny 🙂
Składniki:
Spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 90 g zimnego masła
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 500 g mielonego twarogu do sernika
- 500 g ricotty
- 1 i 1/2 szklanki musu z dyni *
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 duże jajka
- 2 żółtka
- skórka starta z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
- bita śmietana do dekoracji
Jak przygotować sernik dyniowo – pomarańczowy?
Spód:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Potem ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i ostrożnie przekładamy na dno tortownicy. Jeśli się rozerwie dolepiamy palcami. Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13-15 minut.
Masa serowa:
* Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.
Mielony twaróg, ricottę i mus z dyni miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Pieczemy przez 45 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130°C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na 30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Smacznego 🙂
Wygląda wspaniale! Kolor przepiękny!
I pyszny 🙂
Ależ ma cudny kolor!
🙂
Zrobiłam 😉 Jest genialny! Dodałam jednak o połowę mniej cukru ale wiadomo, że każdy dawkuje tak, jak mu smakuje 😉 Sernik jest bardzo delikatny i na pewno jeszcze raz go upiekę 😉 Przepis podaję dalej 😀
Bardzo mi miło 🙂
1. Czy mozna użyć twarogu z wiaderka 1 kg zamiast dodawac ricottę?
2. Mozna udusic dynię w garnku, pokroic w malutkie kawałeczki i udusic?
1. Można, ale z ricottą jest delikatniejszy
2. Nie radzę, puree będzie bardziej wodniste i mniej esencjonalne