Sernik dyniowo-pomarańczowy


Aksamitny, kremowy i wilgotny sernik dyniowy z dodatkiem skórki pomarańczowej na kruchym spodzie. Jeżeli nie robiliście sernika z dodatkiem dyni, warto spróbować. Pamiętajcie tylko, żeby nie zjeść go od razu po upieczeniu 😉 Należy go najpierw schłodzić w lodówce i zjeść dopiero na drugi dzień. Stanie się aksamitny i pyszny 🙂

Sernik dyniowo-pomarańczowy

Składniki:

Spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 500 g mielonego twarogu do sernika
  • 500 g ricotty
  • 1 i 1/2 szklanki musu z dyni *
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 duże jajka
  • 2 żółtka
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Dodatkowo:

  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

Spód:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i ostrożnie przekładamy na dno tortownicy. Jeśli się rozerwie dolepiamy palcami. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13-15 minut.

Masa serowa:

* Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus.

Mielony twaróg, ricottę i mus z dyni miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Pieczemy przez 45 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130°C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na 30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarzy do “Sernik dyniowo-pomarańczowy