Orzechowy makowiec z białego maku na kruchym spodzie


Makowiec z białego maku na kruchym, orzechowym spodzie, polany ganache z białej czekolady z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Pycha… 🙂 Muszę przyznać, że to mój debiut w pieczeniu makowca z wykorzystaniem białego maku. Jest bardziej delikatny i subtelny w smaku. Problem w tym, że nie wszędzie jest dostępny. Zazwyczaj można go kupić w sklepach internetowych lub tak jak w moim przypadku, udało mi się go znaleźć w Piotrze i Pawle. Może przygotujecie go na nadchodzące Święta?

Składniki:

Kruchy spód:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 70 g zimnego masła
  • 2 żółtka

Masa makowa:

  • 500 g białego maku
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 13 drobno posiekanych suszonych daktyli
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • szczypta soli
  • mleko do sparzenia maku

Ganache z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 60 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kruchy spód:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy zmielone orzechy włoskie i delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i ostrożnie przekładamy na dno tortownicy. Jeśli się rozerwie dolepiamy palcami. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13-15 minut.

Masa makowa:

Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Dokładnie odcedzamy i mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa przez sitko do maku. Dodajemy cukier puder, bułkę tartą, żółtka, miód, orzechy i daktyle. Mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą makową.

Na podpieczony spód przekładamy masę makową i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 45 minut.

Ganache z białej czekolady:

W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Studzimy, polewamy makowiec i posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Smacznego 🙂




Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *