Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą


Makaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków… Danie idealnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Polecam 🙂

Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą

Składniki:

  • 22 muszle makaronowe (około 250 g)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 2 kulki mozzarelli
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Muszle makaronowe ugotować al dente i odcedzić. Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać twarde łodyżki i lekko przesiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszając chwilkę smażyć, aż szpinak zmięknie. Wyłączyć gaz, dodać serek mascarpone i odsączonego tuńczyka. Dokładnie wymieszać i dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Ponownie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniać ugotowane muszle makaronowe.

Sos pomidorowy:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Następnie dodać krojone pomidory (razem z zalewą!), oregano i szałwię. Zagotować, dodać serek mascarpone i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Na dno naczynia do zapiekania wylać sos i układać obok siebie nadziewany makaron. Zapiekać (bez przykrycia) w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 15 minut.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *