Makaron z tuńczykiem i cukinią (Penne con tonno e zucchine)


Dzisiaj kuchnia włoska, a dokładniej to makaron w kształcie rurek w sosie śmietanowym z tuńczykiem (z puszki) i cukinią posypany parmezanem i zielonym pieprzem. Potrawa jest łatwa do przygotowania i nie wymaga długiego stania przy garnkach 😉 To pomysł na szybki i pyszny obiad. Polecam 🙂

Makaron z tuńczykiem i cukinią (Penne con tonno e zucchine)

Składniki:

  • 350-400 g makaronu w kształcie rurek (penne)
  • 400 g słodkiej śmietanki 18%
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w oleju)
  • 1 malutka cukinia
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • starty parmezan (do posypania)
  • pieprz zielony (ziarnisty)
  • sól

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać startą cukinię i mieszając chwilkę smażyć. Wlać śmietanę i gotować na malutkim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać odsączonego tuńczyka i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić świeżo zmielonym zielonym pieprzem i solą. Następnie wrzucić ugotowany makaron i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem i rozgniecionymi ziarnami zielonego pieprzu.

Smacznego 🙂


Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *