Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią


Przezroczysta galaretka a w niej gerbera, która również wykonana jest z galaretki 🙂 Spód to zmiksowany twaróg z wanilią, kremówką i żelatyną. Całość tworzy niezwykle smaczny i efektowny deser. Idealny na specjalne okazje np. walentynki lub urodziny. Goście na pewno będą zachwyceni. Gerberę zrobiłam za pomocą strzykawki z igłą. Może wydawać się to bardzo skomplikowane, ale tak na prawdę wcale takie nie jest. Jeżeli sposób wykonania deseru nie wytłumaczyłam dość klarownie, to zachęcam do obejrzenia mojego filmiku 🙂

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 galaretki  przezroczyste „Winiary”

Gerbera:

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • barwniki spożywcze: różowy, czarny

Sernikowy spód:

  • 250 g zmielonego twarogu
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo:

  • strzykawka
  • igła
  • 4 salaterki lub pucharki do lodów

Przygotowanie:

Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i wlewamy do salaterek (około 3/4 wysokości). Wstawiamy do lodówki aby stężała.

Gerbera:

Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i mleko. Dodajemy cukier i żelatynę. Podgrzewamy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy! Następnie przelewamy do trzech miseczek, mniej więcej w proporcjach 1/4 : 1/4 : 1/2. Największą część barwimy odrobiną różowego barwnika spożywczego. Do kolejnej dodajemy trochę więcej różowego, natomiast do ostatniej dodajemy kolor czarny i różowy.

Na środku galaretki za pomocą malutkiej łyżeczki zanurzonej we wrzątku, wydrążamy małe wgłębienie (około 0,5 cm głębokości).

Strzykawkę napełniamy najciemniejszym kolorem. Wbijamy igłę w zrobione wgłębienie (pionowo) na około 0,5 cm wstrzykując płyn. Zapełniamy w ten sposób całe wgłębienie. Nagromadzony w dołku płyn wybieramy łyżeczką. Następnie strzykawkę płuczemy, nabieramy ciemny kolor różowy i tym samym sposobem robimy obwódkę środka. Potem nabieramy najjaśniejszy kolor. Pod kątem wbijamy igłę i wstrzykujemy płyn, lekko przesuwając igłę w bok. W ten sposób tworzymy płatki gerbery. Wstawiamy do lodówki.

Sernikowy spód:

Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę. Dodajemy żelatynę, cukier i wyskrobane ziarenka wanilii. Podgrzewamy na malutkim ogniu cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy!

Gdy ostygnie dodajemy zmielony twaróg i dokładnie mieszamy. Wylewamy na wierzch galaretek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Aby wyjąć deser, salaterki zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie.

Smacznego 🙂

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

To też może Cię zainteresować:

Deser „dżdżownica w ogródku”

Filiżanka z białej czekolady z musem truskawkowym

Udawany naleśnik

Winna galaretka z białej herbaty i limonki z musem truskawkowym

 

 




 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *