Prosta i bardzo smaczna przekąska z szynki serrano z serkiem śmietankowym, świeżą bazylią i pomidorkami truskawkowymi. Przygotowanie takich sakiewek nie zajmuje wiele czasu, ładnie prezentują się na talerzu i zapewne sprawdzą się podczas sylwestrowej nocy 🙂
Składniki:
- 100 g szynki serrano w plasterkach *(może być też np. prosciutto)
- 180 g zmielonego twarogu (lub serek almette śmietankowy)
- garść świeżej bazylii
- pomidorki truskawkowe
- szczypiorek
- sól
- pieprz
* Warto kupić szynkę, której każdy plasterek oddzielony jest papierkiem. Ułatwi to zrobienie sakiewek. Sakiewki formujemy razem z papierkiem, następnie ostrożnie go odrywamy.
Przygotowanie:
Serek przełożyć do miseczki, dodać drobno posiekaną bazylię i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Na środek każdego plasterka szynki nałożyć pełną łyżeczkę przygotowanego serka i wcisnąć pomidorka. Ostrożnie uformować sakiewkę, następnie każdą związać szczypiorkiem.
Smacznego 🙂
Oryginalne 🙂