Świąteczne, słodkie pierogi z makiem, polane gorącym masłem z dodatkiem miodu i posiekanych orzechów włoskich. Rewelacyjne! Dla ułatwienia użyłam maku już zmielonego 😉 Dodałam tylko miód, orzechy i suszone daktyle. Pycha! Równie dobrze możecie użyć gotowej masy makowej, chociaż jak dla mnie jest trochę za słodka… Warto poświęcić odrobinę czasu więcej i przygotować ją samemu. Polecam 🙂
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- około 1 szklanki bardzo ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 200 g zmielonego maku
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub bardzo drobno posiekanych)
- 7 suszonych daktyli
- około 4 łyżek płynnego miodu
- mleko do sparzenia maku
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Farsz:
Mielony mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać zmielone orzechy włoskie, drobno posiekane daktyle i miód. Wszystko wymieszać.
Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Zagniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować 3-4 minuty na małym gazie.
Na patelni uprażyć posiekane orzechy włoskie, dodać masło i miód. Chwilkę smażyć, aż masło z miodem się połączą. Następnie polać ugotowane pierożki.
Smacznego 🙂