Pasta z suszonych fig z uprażonymi orzechami włoskimi, sokiem z pomarańczy, cynamonem i goździkami. To aromatyczne, zdrowe i słodkie smarowidło do pieczywa, które polubią nie tylko dzieci 😉 Idealnie sprawdzi się też do ciast, ciasteczek, muffinek, kremów lub naleśników. Zastosowań jest mnóstwo i jest pyszna! Polecam 🙂
Pasta figowa z orzechami włoskimi
Pasta figowa z orzechami włoskimi
Składniki:
- 200 g suszonych fig
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1 duża pomarańcza (lub 1,5 małej)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- malutka szczypta mielonych goździków
- miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jeżeli figi mają ogonek, odciąć go. Następnie pokroić na ćwiartki i zalać wodą. Odstawić na kilka godzin.
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.
Figi odcedzić i wrzucić do kielicha blendera. Dodać uprażone orzechy włoskie, sok z pomarańczy, cynamon i goździki. Zmiksować. Gdyby masa była za gęsta, dolać trochę więcej soku z pomarańczy. W razie potrzeby dosłodzić miodem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina
→ Tarta z ajerkoniakiem i figami
→ Hummus
Z chęcią wypróbujemy 🙂 Pozdrawiamy!
Oryginalny pomysł!