Chciałam zrobić ciasto, które w smaku będzie przypominało znane i lubiane batoniki „snickers”. Kombinowałam, kombinowałam… I udało się! 😀 Ciasto jest przepyszne. Kakaowy biszkopt przełożyłam masą budyniową z dodatkiem masła orzechowego, na to położyłam warstwę herbatników, masę krówkową, solone orzeszki ziemne i czekoladowe ganache. Pycha! Polecam 🙂
Składniki:
- około 220 g herbatników
- 500g masy krówkowej (najlepsza jest firmy Gostyń)
- 1 i 3/4 szklanki solonych orzeszków ziemnych
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 200 g masła orzechowego
Ganache:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka z cukrem ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia, kakao i krótko zmiksować. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 22 minut. Ostudzić.
Krem:
Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Schłodzić i zmiksować z masłem orzechowym na gładki krem.
Ganache:
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić.
Na biszkopcie rozsmarować krem, na nim ułożyć warstwę herbatników, potem masę krówkową. Następnie warstwę lekko posiekanych orzeszków ziemnych (lekko docisnąć), a na wierzch czekoladowe ganache. Schłodzić.
Smacznego 🙂
Właśnie się nim zajadam. Przepyszne!
Dziękuję 🙂