Proste, mięciutkie ciasto makowe na bazie ubitych białek z delikatną nutką wanilii. Maku nie trzeba parzyć ani mielić, co znaczne wszystko upraszcza 😉 Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną białą czekoladą. Polecam 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka niemielonego maku
- 1 szklanka białek (około 7 szt.)
- 170 g masła
- 1 laska wanilii
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do cukru i palcami rozgniatamy z cukrem. Dodajemy białka, ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy suchy mak, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wlewamy ostudzone masło. Delikatnie wszystko mieszamy.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185°C przez około 30-35 minut.
Smacznego 🙂