Bakłażan z Newellą, grzybami mun i sezamem


Kolejna propozycja na danie z Newellą. Tym razem pokroiłam ją w cieniutkie paseczki, zmieszałam z przyprawami i zrumieniłam, dzięki czemu nabrała orientalnego smaku. Z dodatkiem grzybów mun, świeżej kolendry i sezamu, podana na usmażonych plastrach bakłażana stanowi bardzo smaczną przystawkę 🙂

Bakłażan z Newellą, grzybami mun i sezamem

Składniki:

  • 1/2 opakowania Newelli klasycznej
  • 1 mały bakłażan
  • 10 g grzybów mun
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • malutki kawałeczek chili
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól

Przygotowanie:

Grzyby moczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Zmienić wodę i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i pokroić w cieniutkie paseczki. 

Newellę pokroić w cieniutkie paseczki podobne do makaronu i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, kurkumę, drobno pokrojony kawałeczek chili i łyżeczkę soku z limonki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut.

Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plastry (około 2 cm). Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i usmażyć je z obu stron na rumiano. Wyjąć i delikatnie posolić.

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić zamarynowaną Newellę i smażyć przez około 2 minuty. Dodać pokrojone grzyby mun i podsmażać kolejna minutę. Wyłączyć gaz, dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Nałożyć na plastry bakłażana i posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *