Dzisiaj zamiast świątecznego żurku proponuję zupę chrzanową z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami. Jest dużo prostsza do przygotowania niż żurek, bo nie trzeba robić zakwasu (no… chyba, że kupimy gotowy 😉 ). Podałam ją z ugotowanym na twardo jajkiem i posypałam szczypiorkiem. Rewelacja 🙂
Składniki:
- 1 i 3/4 l bulionu
- 5 średnich ziemniaków
- 200 g chudego, wędzonego boczku
- 3 białe kiełbasy
- 190 g startego chrzanu (5-6 łyżek)
- 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojony boczek i posiekaną cebulę. Lekko podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do zrumienienia.
W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, białe kiełbaski, pokrojone w kosteczkę ziemniaki, liście laurowe i majeranek. Gotować na malutkim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Wyjąć kiełbaski, pokroić w plasterki i wrzucić do zupy. Następnie dodać chrzan, śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać z przekrojonym na pół jajkiem i posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego 🙂
Interesujący wpis. Dzięki serdeczne za przydatne info.