Prosta surówka z białej kapusty z papryką, kukurydzą, natką pietruszki i jogurtem naturalnym. Kolorowa dawka witamin do obiadu 🙂
Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą
Składniki:
- 1/3 małej główki białej kapusty
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 puszki kukurydzy (około 120 g)
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- około 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie surówki z białej kapusty z papryką i kukurydzą:
Kapustę cienko poszatkować, lekko posolić, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Dodać kukurydzę (odsączoną!), pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Dołożyć jogurt naturalny, majonez, cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut aby smaki się przegryzły i ponownie wymieszać.
Smacznego 🙂