Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem


Wyjątkowo prosta do przygotowania rustykalna tarta z rabarbarem i masą marcepanową, posypana migdałami w płatkach. To jeden z tych wypieków, nad którym nie trzeba się napracować a efekt zadowoli niejednego łasucha. Piecze się ją bez użycia foremki, wystarczy duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia. Tarta jest pyszna, krucha i zawsze się udaje. Polecam z gałką lodów śmietankowych 🙂

Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 125 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • około 350 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g schłodzonej masy marcepanowej
  • 1 łyżka migdałów w płatkach

Przygotowanie:

Ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mielone migdały, cukier puder, sól i masło, które siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę.

Nadzienie:

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wszystko mieszamy, aż mąka oblepi rabarbar. Następnie dodajemy startą na tarce o dużych oczkach masę marcepanową i mieszamy. Przekładamy na rozwałkowane ciasto, zostawiając około 3,5 cm brzegu. Posypujemy migdałami w płatkach i zawijamy brzegi ciasta na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną

Kruche ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i suszoną morwą

Domowa masa marcepanowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *