Wyjątkowo prosta do przygotowania rustykalna tarta z rabarbarem i masą marcepanową, posypana migdałami w płatkach. To jeden z tych wypieków, nad którym nie trzeba się napracować a efekt zadowoli niejednego łasucha. Piecze się ją bez użycia foremki, wystarczy duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia. Tarta jest pyszna, krucha i zawsze się udaje. Polecam z gałką lodów śmietankowych 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 125 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Nadzienie:
- około 350 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g schłodzonej masy marcepanowej
- 1 łyżka migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mielone migdały, cukier puder, sól i masło, które siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę.
Nadzienie:
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wszystko mieszamy, aż mąka oblepi rabarbar. Następnie dodajemy startą na tarce o dużych oczkach masę marcepanową i mieszamy. Przekładamy na rozwałkowane ciasto, zostawiając około 3,5 cm brzegu. Posypujemy migdałami w płatkach i zawijamy brzegi ciasta na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną
→ Kruche ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką