Gotowane, delikatne piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym, które podałam z duszonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami. Prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad 🙂
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1/2 korzenia pietruszki
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
Sos śmietanowo-koperkowy:
- 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i przekładamy do garnka. Dodajemy umyte i obrane warzywa, listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą (mięso ma być całe zanurzone) i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy piersi i warzywa, wywar przecedzamy przez sitko.
Sos śmietanowo-koperkowy:
Odmierzamy 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi i wlewamy do rondelka. Zagotowujemy. W kubku rozrabiamy mąkę z niewielką ilością zimnej wody i pomału wlewamy do gotującego się wywaru, energicznie mieszając. Ustawiamy malutki ogień, dodajemy kremówkę, łyżeczkę soku z cytryny i wsypujemy posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane piersi z kurczaka przekładamy do sosu i podgrzewamy (nie gotujemy!).
Smacznego 🙂