Dziś przedstawiam prosty przepis na pierniczki w kształcie serduszek nadziewane domową masą marcepanową i posypane czekoladowymi kamyczkami. Są naprawdę pyszne… A w zasadzie to już ich nie ma 😉
Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem
Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem
Składniki (na około 25 serduszek):
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 150 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia „Delecta”
- około 150 g domowej masy marcepanowej
Dodatkowo:
- kamyczki czekoladowe „Delecta”
- 1 białko
Przygotowanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cukier puder i wymieszać. Dodać jajko, miód i lekko posiekaną margarynę. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć i rozwałkować na około 3-4 mm (podsypując jak najmniejszą ilością mąki). Wykrawać serduszka (mają być do pary).
Marcepan rozwałkować i wykrawać serduszka mniejsze od pierniczków. Na środek pierniczka położyć serduszko z marcepanu i przykryć drugim pierniczkiem do pary. Boki serduszek delikatnie docisnąć, tak aby się skleiły. Jeżeli przez sklejanie straciły swój kształt, należy ponownie przyłożyć foremkę w kształcie serca żeby je wyrównać. Gotowe pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde serduszko posmarować białkiem i posypać czekoladowymi kamyczkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170°c przez około 10-13 minut.
Smacznego 🙂
świetny przepis, gratulacje wygranej 🙂
Dziękuję bardzo 🙂