Kawa, kawusia… Któż jej nie lubi? A w połączeniu z czekoladą i bitą śmietaną to rozkosz dla podniebienia… Jest prosta w przygotowaniu, pyszna i myślę, że Wam też posmakuje 🙂 Może zrobicie ją na zbliżające się Walentynki? Jeśli lubicie cynamon, możecie dodać szczyptę do smaku. Polecam 🙂
Kawa z czekoladą i bitą śmietaną
Składniki (na 2 filiżanki):
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g mlecznej czekolady
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
- 150 g śmietany kremówki 30%
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- starta czekolada do posypania
Przygotowanie:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem.
Do rondelka wlać mleko i wodę. Zagotować i wyłączyć gaz. Dodać posiekaną czekoladę i kawę rozpuszczalną. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Następnie przelać do filiżanek, udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.
Smacznego 🙂
Lubię kawowe desery, a ten wygląda bardzo apetycznie : ) To doskonałe rozwiązanie gdy przychodzą niezapowiedziani goście, a w domu nie ma nawet jednego ciastka. No i taka kawa jest wybawieniem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chce nam się piec ciasta ani wyskoczyć do sklepu. Fakt faktem, to też niezła bomba kaloryczna i szkoda, że nie można robić takich specyfików na co dzień : ) Do takich deserów polecam też syropy kawowe (np. karmelowy, klonowy), które nadają zwykłej kawie genialny smak. Pozdrawiam!