Potrawa z mięsa wołowego, czerwonej papryki, fasoli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie jest intensywne w smaku i niesamowicie smaczne, a odgrzane na drugi dzień jest jeszcze lepsze. Chili con carne podaje się z ryżem lub plackami tortilli i guacamole. Pochodzenie tej potrawy jest kwestią sporną. Jedni uważają, że jest to potrawa kuchni amerykańskiej a inni, że meksykańskiej. Dlatego też dodałam ten przepis do obydwu 😉 Tak czy inaczej warto ją przygotować.
Składniki na chili con carne:
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 szklanka bulionu
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 małej papryczki chili
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (utartego w moździerzu)
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- około 3 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- sól
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utarty w moździerzu kmin rzymski. Chwilkę podsmażać. Następnie dodać drobniutko posiekane chili, oregano, słodką paprykę, szczyptę cukru i mięso. Smażyć mieszając, aż mięso będzie lekko zrumienione. Wlać passatę pomidorową i bulion. Dusić pod przykryciem (na małym ogniu) około 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i dusić kolejne 5-7 minut. Potem dodać odsączona fasolę, wymieszać i gotować około 5 minut. Doprawić solą.
Smacznego 🙂
Podobają mi się oryginalne potrawy, chcę nauczyć się je przygotowywać.