Dzisiaj słodkości dla miłośników kawy 🙂 Przepyszne bezy czekoladowe przełożone aromatycznym kremem kawowym… Połączenie idealne, któremu nie można się oprzeć. Pycha! Do masy kawowej dodałam odrobinę wódki, ale nie jest to konieczne. Zróbcie je koniecznie 🙂
Bezy czekoladowe z kremem kawowym
Składniki (na około 13 złożonych bez):
Bezy:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem kawowy:
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant
- 600 g masła
- 3 pełne łyżki kawy mielonej
- kieliszek wódki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Bezy:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Białka ubijamy z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodajemy cukier (po łyżce) i ciągle ubijamy, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie czekoladę rozlewamy na białkach i mieszamy robiąc tylko jeden, dwa ruchy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110°C przez około 80 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy na około 10 minut.
Krem kawowy:
Kawę zalewamy jak najmniejszą ilością wrzątku (około 1/4 szklanki). Zostawiamy do ostudzenia.
Jajka z cukrem ubijamy na parze (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i dodajemy po 2 łyżki ubitych jajek, zaparzoną kawę razem z fusami oraz opcjonalnie wódkę. Masę ucieramy, aż składniki się połączą.
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na połowie bez i przykrywamy pozostałymi bezami.
Smacznego 🙂
Pyszne!