Tym razem moje ulubione kurki, przysmażane na maśle 🙂 Proste, pyszne i wiele zastosowań. Dzisiaj przygotowałam je w towarzystwie polędwiczki i musu jabłkowo-chrzanowego.
Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo-chrzanowym
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 200 g kurek
- 1 łyżka masła
- sól
- biały pieprz
Marynata:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Mus jabłkowo-chrzanowy:
- 2 jabłka łąckie
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- miód do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczkę umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z resztą składników na marynatę. Polędwiczkę dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i położyć polędwiczkę. Obsmażyć ją ze wszystkich stron. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 – 180°C na 20 – 25 minut.
Kurki oczyścić i umyć, większe pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 3 – 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Mus jabłkowo-chrzanowy:
Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 30 minut. Mają być miękkie. Upieczone obrać i zmiksować z chrzanem i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodać odrobinę miodu.
Smacznego 🙂