Pieczeń ze schabu nadziewana suszonymi śliwkami i morelami to doskonały pomysł na Święta, niedzielny obiad lub na zimno do kanapek. Pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Spróbujcie 🙂
Składniki:
- 1 kg schabu (bez kości)
- około 150 g suszonych śliwek
- około 150 g suszonych moreli
- 1 łyżeczka ziaren jałowca
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Schab umyć i osuszyć. Długim i cienkim nożem zrobić na całej długości schabu dwa otwory. W jeden otwór powpychać suszone śliwki, a w drugi suszone morele.
Ziarna jałowca bardzo drobno posiekać.
Mięso dokładnie natrzeć mieszanką z miodu, oleju, jałowca, soli i pieprzu. Przełożyć do rękawa do pieczenia, zacisnąć końce, tak aby postał „wielki cukierek” i wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyjąć z lodówki i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby mięso się przyrumieniło.
Smacznego 🙂
Czy zamiast śliwek mogę wykorzystać daktyle?
Z daktylami nie robiłam. Chociaż myślę, że mogą być za słodkie. Pozdrawiam 🙂