Makaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków… Danie idealnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Polecam 🙂
Składniki:
- 22 muszle makaronowe (około 250 g)
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 2 kulki mozzarelli
- 125 g serka mascarpone
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 125 g serka mascarpone
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka szałwii
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Muszle makaronowe ugotować al dente i odcedzić. Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać twarde łodyżki i lekko przesiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszając chwilkę smażyć, aż szpinak zmięknie. Wyłączyć gaz, dodać serek mascarpone i odsączonego tuńczyka. Dokładnie wymieszać i dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Ponownie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniać ugotowane muszle makaronowe.
Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Następnie dodać krojone pomidory (razem z zalewą!), oregano i szałwię. Zagotować, dodać serek mascarpone i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Na dno naczynia do zapiekania wylać sos i układać obok siebie nadziewany makaron. Zapiekać (bez przykrycia) w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 15 minut.
Smacznego 🙂