Delikatny filet z dorsza z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami, bazylią i serkiem pieczony w papilotach. Szczelnie zawinięte paczuszki z papieru do pieczenia zatrzymują wszystkie aromaty, dzięki czemu danie jest bardzo aromatyczne. Może nie wygląda spektakularnie, ale za to smakuje wyśmienicie i… nie ma dużo zmywania 😉
Składniki:
- 2 filety z dorsza (każdy po około 150g)
- 1/2 opakowania serka Apetina pomidory i bazylia
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 gałązka bazylii
- 1 ząbek czosnku
- kilka czarnych oliwek
- 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do miseczki przełożyć serek, dodać śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. W przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć filety z dorsza i odstawić na około 10 minut.
Z papieru do pieczenia wycinamy dwa kwadraty (około 20-25 cm). Na każdym układamy filet z dorsza, na rybie pokrojone w plasterki czarne oliwki, a obok przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko szczelnie zawijamy (można użyć zszywacza, ale należy pamiętać, aby go po upieczeniu usunąć) i układamy na blaszce do pieczenia. Żeby mieć pewność, że papilotki nie będą przeciekać, można użyć dwóch warstw papieru do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego 🙂