Wygraj książkę kucharską „Smakowita pajda”


Kolejny szybki konkurs! Do wygrania są trzy książki kucharskie od „Smakowitej pajdy”, w której znalazł się również mój przepis 🙂

W komentarzu pod postem konkursowym napiszcie:

Jak wygląda Wasza idealna kanapka?

Najciekawsze propozycje nagrodzę książkami 🙂 Na Wasze odpowiedzi czekam do 14.01.2016 r do godziny 23:59. Mile widziane polubienia na Facebooku 😉

Powodzenia 🙂




REGULAMIN KONKURSU

„Wygraj książkę kucharską – Smakowita pajda”

na blogu oryginalnysmak.pl

§ 1. Konkurs

1. Konkurs, o którym mowa w niniejszym regulaminie jest skierowany do osób fizycznych, będących konsumentami w rozumieniu art. 22 ustawy kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16 poz. 93 z późn. zm.), przebywające na terenie Rzeczpospolitej Polskiej (zwanych dalej „Uczestnikami”).

§ 2. Organizator Konkursu

1. Organizatorem Konkursu jest blog oryginalnysmak.pl , zwana dalej „Organizatorem”.

2. Fundatorem nagród w konkursie jest blog oryginalnysmak.pl

3. Przed wzięciem udziału w Konkursie każdy Uczestnik powinien zapoznać się z Regulaminem. Udział w Konkursie będzie równoznaczny z akceptacją Regulaminu

4. Regulamin Konkursu jest dostępny na stronie oryginalnysmak.pl

§ 3. Zasady konkursu

1. Konkurs odbywa się na na blogu oryginalnysmak.pl. Konkurs skierowany jest do osób fizycznych, które w dniu jego rozpoczęcia ukończyły 18 lat i posiadają pełną zdolność do czynności prawnych.

2. W czasie konkursu uczestnicy wykonują zadanie polegające na odpowiedzi: Jak wygląda Wasza idealna kanapka?, odpowiedź publikując w komentarzu pod postem konkursowym.

3. Każdy użytkownik może dodać kilka komentarzy.

4. Konkurs trwa od 07.01.2016 r do 14.01.2016 r do godziny 23:59

5. Zgłoszenie konkursowe odbywa się poprzez dodanie komentarza z odpowiedzią pod wpisem „Wygraj książkę kucharską – Smakowita pajda”

6. Nagrodami w konkursie są trzy książki kucharskie „Smakowita pajda”

§ 4. Rozstrzygnięcie konkursu i zasady przyznawana nagród

1. Spośród wszystkich nadesłanych prac Autor Bloga wybierze trzy najciekawsze odpowiedzi.

2. Ocena dokonywana przez Autora Bloga w kontekście przydzielenia nagród będzie całkowicie subiektywna.

3.Wyłonienie laureatów przez Autora Bloga nastąpi 15.01.2016 r

4. Uczestnicy, którzy wygrali nagrody zostaną poinformowani przez Autora bloga poprzez wiadomość e-mail oraz poprzez umieszczenie imion wraz z ich odpowiedzią we wpisie rozstrzygającym konkurs.

5. W przypadku, gdy zdobywcą Nagrody będzie jakakolwiek osoba, która nie spełnia warunków wskazanych w niniejszym Regulaminie, osoba taka traci prawa do nagrody.
§ 5. Rozstrzygnięcie konkursu i zasady przyznawana nagród

1. Organizator oświadcza, że nagrody są zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych na zasadzie art. 21 ust. 1 pkt. 68 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r.
o podatku dochodowym od osób fizycznych.

2. Nagrody w Konkursie nie podlegają wymianie na inne nagrody oraz na ekwiwalent pieniężny.

3. Nagroda zostanie przesłana przez Organizatora pocztą.
§6. Dane osobowe

1. Dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie w celach związanych z Konkursem, to jest jego organizacją i przeprowadzaniem. Po zakończeniu konkursy wszystkie dane uczestników zostaną usunięte.

2. Podanie przez uczestników konkursu danych osobowych ma charakter dobrowolny. Uczestnikom przysługuje prawo wglądu w ich dane osobowe, prawo ich poprawiania, prawo żądania usunięcia tych danych, a także prawo zgłoszenia sprzeciwu co do ich przetwarzania.

§7. Reklamacje

1. Wszelkie reklamacje czy uwagi dotyczące sposobu przeprowadzenia konkursu lub jego organizacji Uczestnicy mogą zgłaszać do dnia 14.01.2016 r na adres e-mail: ada@oryginalnysmak.pl.

2. Wszelkie reklamacje, czy uwagi zgłoszone przez Uczestników w sposób określony w punkcie poprzedzającym będą rozwiązywane i rozstrzygane przez Organizatora w terminie 30 dni od daty ich doręczenia.
§8. Postanowienia końcowe

1. Komentarze są moderowane. Organizator zastrzega sobie prawo nie dopuszczenia komentarzy, których treść jest niezgodna z prawem lub dobrym smakiem.

2. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany Regulaminu w postaci przedłużenia czasu trwania Konkursu, bądź zwiększenia puli nagród.

3. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne problemy techniczne, mające wpływ na wypełnienie warunków uczestnictwa w Konkursie.

4. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za nieprawidłowe dane podane przez Uczestnika, w szczególności za zmianę danych osobowych uniemożliwiającą odszukanie Uczestnika, któremu przyznano nagrodę.

5. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za nieprawidłowości wynikające z wadliwości działania łączy internetowych, funkcjonowanie sieci lub systemu Uczestnika Konkursu.

6. W sprawach nieuregulowanych w niniejszym regulaminie zastosowanie będą miały przepisy prawa polskiego

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

149 komentarzy do “Wygraj książkę kucharską „Smakowita pajda”

  • Paulina.

    Moja super kanapka zrobiona jest z dwóch kromek pieczywa z samego ziarna (zero mąki :)). Chlebek smaruję masłem śmietankowym, kładę dwa plasterki chudej polędwicy, liść cykorii, jajko na twardo, odrobinę majonezu light :), plaster pomidora oraz szczypiorek. Całość przykrywam drugą kromką posmarowanego masłem chlebka „ziarkowego”. Pychota 🙂

  • Joanna

    Hmmm… kanapka idealna to ta zrobiona przez męża. Składniki tej kanapki to wypiekane w domu bułeczki jaglane i cała góra dodatków. W ciepłą bułkę wkładamy hummus… już jest niebo w gębie. Wystarczy liść sałaty lodowej, plaster pomidora i pieczonego buraczka. To się u nas nazywa Kanapka z Miłością.

  • nadzieja2014

    Mój mąż twierdzi, że robię najlepsze kanapki na świecie, nawet lepsze od kanapek jego mamy. Przepis jest prosty. Oto on: świeżutka bułka prosto z piekarni przekrojona na pół, nastepnie posmarowana masełkiem. Na obie połówki po jednym listku świeżej i umytej sałaty, po jednym plasterku sera i wędliny na każdą połówkę, 1 plasterek pomidora, 3 plasterki ogórka, przyprawa do sałatek, majonez, ketchup.Obie połówki złożyć i mamy pycha kanapkę 🙂 Ja lubię do niej dodać jeszcze 2 paseczki papryki i 4 oliwki przekrojone na pół.

  • nanajka

    Idealne kanapki robi mój mąż: wszystko pięknie, idealnie pokrojone, idealnie posmarowane, idealny kawałek wędliny, kawałeczek pomidorka, ogóreczka, jajeczka, oczywiście wszystko w idealnych miejscach poukładane, czasami ułożone w jakiś wzorek/obrazek, posolone, popieprzone, poukładane na talerzyku aż chce się jeść. Ja z kolei robię najbrzydsze kanapki na świecie 🙁 2 dzieci i kolejka do WC sprawia że na kanapkę wrzucam byle co, byle jak pokrojone, byleby jadalne i byle szybko zjeść. Mężczyzna-ojciec zawsze ma czas, Kobieta-matka nigdy.

  • Joanna Natalia

    Uwielbiam jeść. Uwielbiam gotować, smażyć, piec. Kanapki są super, bo nie wymagają wielkiego zaangażowania;) Moja idealna kanapka to z pewnością przekładana, chociaż niektórzy się dziwią jak można jeść kanapkę z dwoma kromkami chleba;p Wystarczy jeśli w środku jest masło i świeże liście szpinaku, które wprost uwielbiam, a gdy doda się do tego pomidora, jajko na twardo i żółty ser to kanapka jest idealna;D Kolejny mój ideał gości na moim talerzyku najczęściej jako śniadanie- pszenny chleb tostowy albo croissant przełożony grubą warstwą masła orzechowego i czekoladowego, a w zestawie filiżanka kawy- IDEALNIE! Pozdrawiam.

  • anita_d

    haha 🙂 na samą myśl o tym pytaniu uśmiechnęłam się. Moja idealna kanapka wygląda najlepiej na zdjęciach. To jest po prostu niesamowite, jak szukam po internecie, książkach, poradnikach przepisów, staram się odwzorować znaleziony pomysł i o dziwo moja kanapka nigdy nie wygląda tak samo jak ta z obrazka 🙂 albo mam dwie lewe ręce, albo potrzebuje poznać jakieś tajne sekrety przygotowywania kanapek.

  • Aga

    Dla mnie idealna kanapka – to zdrowa kanapka. Ciemne pieczywo z mąki pełnoziarnistej, troszkę masła (nie za dużo), listek sałaty, ser biały ,,urobiony” ze szczypiorkiem lub cebulką, pomidor, świeża bazylia. Mogę być także inne warzywa, wszystko zależy od tego co mam akurat w lodówce i na co jest sezon w ogródku 🙂

  • Agata

    Najlepsza kanapka na świecie to ta zrobiona z sercem dla najbliższych. To również ta, którą możesz zjeść razem z rodziną przy wspólnym stole. Nie jest ważne co na nią położszych, ważne, że może ona być powodem, dla którego razem zasiądziecie do wspólnego stołu, gdzie można mówić o wszystkim. Dziś tak trudno o te chwile, a pyszne jedzenie przyrządzone z myślą o tych, których kochamy może być powodem do namnażania takich momentów, czego wszystkim życzę 🙂

  • Anna

    Dawno temu…A może nie tak dawno☺. Mieszkała mała Ania, co jeść nie chciała☺ Wszyscy się troili i w myślach przeróżne kanapki tworzyli☺Kanapki były wysokie niesłychanie, bo za dużo miały produktów zrobionych niestaranie☺ Tata kombinował i kanapki pieczone wyczarował☺ Babcia też myślała i sera za dużo dodała☺ Mama wpadła na pewien plan i zrobiła kanapkę przepyszną, mówię wam☺ Oto przepis: Bagietka, kukurydza, wędlina dowolna, ser, pieczarki. Środek wykroić w kwadrat i dodać wszystkie składniki oprócz sera. Ser dodajemy na sam koniec. Bagietkę kładziemy na kilka minut i maskuję jak zapiekanka☺

  • Iwka

    Moja ulubiona kanapka wygląda tak:
    – kromka razowego chleba
    -masełko
    -liść sałaty
    -plasterek wędzonego łososia
    -plaster pomidora
    -całość posypana kiełkami rzodkiewki(ewentualnie szczypiorkiem lub pietruszką)
    Do tego kubek gorącego kakao i jestem w niebie.

  • mlodaaga

    Będąc po raz pierwszy na Malcie trzy lata temu zakochałam się w tradycyjnych maltańskich kanapkach.
    Ftira to maltańska, chrupiąca bułka w kształcie półokręgu. Smarujemy ją KUNSERVĄ (maltańską pastą pomidorową) i kładziemy na nią tuńczyka z puszki. Wszystko posypujemy pokrojoną drobniutko cebulką bądź świeżymi kiełkami.
    Oczywiście po powrocie do Polski musiałam dostosować przepis do warunków polskich. Ftirę zastąpiłam dobrej jakości pieczywem razowym. Wracając z Malty zawsze przywożę ze sobą kilka puszek pasty pomidorowej gdyż tego smaku w Polsce niestety nie znajdziemy.
    Palce lizac

  • syla

    Niema to jak chrupiąca pajda chleba omaszczona swoiskim masełkiem i knfitura malinowa mojej babci ale z dzieciństwa pamiętam świerzy chlebek a na nim śmietanka którą nożem można było smarować posypana cukrem puchota.

  • Urszula

    Moja idealna kanapka to ta zrobiona przez moja 3 letnią córeczkę i nie ważne co na niej jest bo jest zrobiona z serca i z ogromnym zaangażowaniem

  • Anna

    Kanapka z chleba pełnoziarnistego z pastą z cieciorki, posypana ziarnami sezamu to mój hit. Zdecydowanie jest to:
    I-dealna
    D-oskonała
    E-fektowna
    A-petyczna
    L-ekka
    N-iezwykła
    A-nielska

    K-olorowa
    A-trakcyjna
    N-iebiańska
    A-romatyczna
    P-ożywna
    K-anapka
    A-nny

  • Agnieszka

    Najlepsza kanapka jest na ciemnym pieczywie z dodatkiem śliwki lub żurawiny. Posmarowanacienką warstwą masła osełki. Wierzch posmarowany swoiskimi konfiturami z wiśni,jagód lub malin. Pyszności:-)

  • Paulina S.

    Moja idealna kanapka,
    to dla każdego łasucha niemała gratka!
    Wygląda fantazyjnie i kolorowo,
    przy czym smakuje naprawdę wyborowo!
    Domowej roboty pełnoziarnista pajda chleba,
    na której ląduje pasta z awokado i białego sera.
    Na to nakładam kiełki i liście sałaty,
    bo dzień bez zielonych warzyw spisuję na straty.
    Następnie na to kładę plaster pomidora,
    kroję rzodkiewkę i to wszystko wygląda jak kapelusz muchomora.
    Kanapkę posypuję szczypiorkiem z ogródka mojej babci,
    która mieszka na przepięknej polskiej wsi:).

  • Kasia S

    K.. kolorowa
    A.. apetyczna
    N.. naturalne składniki
    A.. aksamitne masło
    P.. przyprawiona ziołami
    K.. kawałki warzyw, szynki i sera
    A.. aromatyczna

  • Sonia

    Najlepsza kanapka to kawałek ukrojonej pajdy z całego świeżego bochenka chleba. Posmarowany masłem swojego wyrobu, który sprawia że każdy kęs jest niesamowity.Na sam spód liść sałaty, następnie szynka-1 plaster, ser- tarty na grubych oczkach, pomidor-2 plasterki, jajko-przekrojone w pół , ogórek- kilka plastrów. Górę smarujemy majonezem.
    W ten sposób tworzymy piramidę od której nie można oderwać wzroku. Na sam koniec szczypiorek. Taki właśnie skład sprawia, że jest to smakowita pajda. 🙂

  • Daria

    Podstawą mojej dobrej kanapki jest świeże i dobre pieczywo każdego rodzaju i dobrej jakości smarowidło. Wtedy wszystkie dodatki są odpowiednie do idealnej kanapki.

  • Ania1212

    Dla większości ludzi kanapka to tylko szynka i ser ewentualnie trochę sałaty
    Nic bardziej mylnego ! Wpadajcie się przekonać do mojej skromnej chaty
    Domowej roboty,chrupiący i aromatyczny chleb z ziarnami
    może być tylko najlepszymi rzeczami przekładany
    i tak na mojej idealnej kanapce
    położonej na ślicznej seledynowej tacce
    znajduję się salsa ze świeżych pomidorów
    która zadowoli nawet największych głodomorów
    na niej delikatnie spoczywa jajko poszetowe
    zdradze wam w sekrecie że to jajko w koszulce ale w nowomowie 😉
    Oproszone świeżymi ziołami jest kanapką nad kanapkami !

  • Basia

    Idealna kanapka to „wymieniona” kanapka. Jestem nauczycielem i kilka razy w tygodniu wymieniam się z uczniami na kanapki. Ja robię sobie rano do pracy, a oni przynoszą te które najczęściej robili im rodzice do szkoły. Wymiana jest jak najbardziej pozytywna ponieważ kanapki wymienione od razu smakują lepiej co więcej zawsze jest niespodzianka z jaką zawartością kanapkę przyjdzie mi spożyć dzisiaj.

  • Klaudia

    Idealna kanapka? hmm…. pierwsze co przychodzi mi do głowy to pyszna śmieszna kanapka czyli nasz „smakowita pajdka”:
    Ja + w środek synek i + na góre mąż 🙂
    idealna rodzinna kanapeczka 🙂
    a tak na poważnie idealna kanapka to taka którą robimy z miłością i dla kogoś kochanego i ukochanego a jeśli robiona jest z ulubionych składników to już mistrzostwo świata kiedy smakujemy ją razem i możemy sie nią delektować i dzielić bo nic tak nie zbliża ludzi jak wspólne posiłki.

  • ChoCholita

    Najlepsza kanapka to taka która ma smak, smak swojski, domowy, intensywny. Na świeżym chrupiącym wypieczonym w domowym zaciszu piekarnika chlebku, prawdziwe masełko, swojska wędlinka, własne pomidorki, ogórki, sałata, rzodkiewka, biały serek…mmmm ! PYCHOTKA !

  • Marcin

    Przepis na idealną kanapkę mam prosty i używam go zawsze gdy chcę poprawić sobie humor lub po prostu mam chęć na mój ulubiony zestaw;)
    Biorę kromkę świeżego chleba, smaruję masłem, ale nie za dużo, by nie zakłócić smaku, na to dwa plasterek szynki, plasterek żółtego sera i opcjonalnie listek sałaty i na koniec lubię okrasić kanapkę słuszną porcją siekanego szczypiorku. Do tego szczypta soli i pieprzu, a całość podana na czystym talerzu, podkreślam- czystym;)

  • Emilia

    Moja ulubiona kanapka to kanapka z pastą z ciecierzycy :). Nie ma to jak zdrowe i zarazem smaczne jedzenie :). Ciecierzycę moczę całą noc, gotuję do miękkości i blenderuję z popmidorami w oleju. Doprawiam solą i pieprzem i gotowe 😉 Nawet dzieci zajadają myśląc ,że to pyszny mięsny pasztet 😛 Polecam , naprawdę warto 🙂

  • Sanda

    Moja idealna kanapka jest ława do zrobienia ale za to pyszna. Na posmarowaną kromkę chleba masłem nakładam świeżą sałatę później ser żółty w plastrach następnie szynkę, ogórek , pomidor 🙂

  • Gellafrutta

    Idealna kanapka nie istnieje! Moja kanapka codziennie wygląda inaczej, bo w różnorodności siła! 🙂 Raz bazą jest chleb własnego wypieku, czasem cebulowa ciabatta innym bajgel, możliwości jest tak wiele! A w kanapce same dobroci – coś białkowego + kawałek warzywa – każdego dnia może być to co innego. Nie można zapomnieć też o wilgotnym elemencie:) nie ma bowiem nic gorszego niż sucha kromka stające w gardle, ehhhh, zatem zdrowe domowe sos, oliwa, ajvar w dłoń! 🙂

  • Ewela1996

    Moja idealna kanapka? Nie mam co się tu długo zastanawiać, bo do głowy przychodzi mi natychmiast jedna myśl i smakowity widoczek posiłku. Myślę właśnie o niesamowitej kanapce, którą zawsze przyrządzała mi moja mama, gdy byłam 5-6 letnią dziewczynką. Nie jest skomplikowana, a przez nieziemski aromat, który wydobywa się z kanapki, aż ślinka cieknie nie tylko na widok, ale także na samo jej wspomnienie… Niepozorna kanapeczka: kromka chleba, lecz najlepiej bułeczka przekrojona na pół, posmarowana masełkiem. Na sam spód liść sałaty prosto z ogródka, potem plasterek pysznego serka żółtego z dziurami, na niego plaster ulubionej szyneczki. Następnie pokrojony cieniutko pomidor i ogórek- także z domowego ogródka, oraz rzodkiewka. Na warzywka układamy pokrojone ugotowane jajko, obsypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy ewentualnie solą lub pieprzem… Przykrywamy drugą połową bułki…iii… pyychota! Ta piramidka jest tak doskonała, że człowiek do szczęścia nie potrzebuje nic więcej. Z moją rodzinką często mówimy na taką kanapkę- wiosenna kanapka 🙂 I rzeczywiście, nie dość, że kojarzy się z wiosną przez te warzywka, to jeszcze ten zapach i smaakk… mmm… Serdecznie polecam!

  • Anika

    Moja idealna kanapka to była taka, którą mój mąż robił mi do pracy, nie wiem co w niej było, ale chyba serce, bo gdy ja chciałam sobie taką zrobić to nigdy mi nie smakowała:)

  • Anna

    Moja najsmakowitsza kanapka to kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką posmarowana smakowitą pajdą ze świeżą sałatą, ogórkiem, pomidowem, plastrem sera i szynki oraz rzodkiewką. Jest bardzo zdrowa i doskonała w smaku…

  • Aga

    WITAM MOJA IDEALNA KANAPKA TO—–PIECZYWO RAZOWE Z DUŻĄ ILOŚCIĄ ZIARNA ,MASŁO (KONIECZNIE)CIENKO PSMAROWANE ,SEREK ALMETTE LUB ALMETTE PODOBNY Z ZIOŁAMI, SAŁATA ,CHUDA SZYNECZKA LUB PASZTET ,SEREK ŻÓŁTY Z DZIURAMI, NA SAMEJ GÓŻE KETCHUP I KIEŁKI .

  • Patryk

    Klasyczne:
    1. Świeżutki chlebuś lub bułeczka posmarowany masełkiem, szyneczka, plasterek żółtego sera, ogórek, pomidor.
    2. Z pieczarkami na cebulce.
    3. Z kurczakiem z rożna, sałatą i odrobiną ketchupu.
    4. Z serkiem białym i marmoladą lub dżemem własnej roboty.

  • Dragomira30

    Kanapka niejedno ma imię. Najczęściej im więcej na niej składników o dyskusyjnej zdrowotności, tym smaczniej. Z dzieciństwa najbardziej zapadły mi w pamięć kanapki-góry dodatków dziadka moich koleżanek. Czasem nam je przyrządzał na podwieczorek. Był to istny kanapkowy Mount Everest. Na zwyczajnej kromce chleba, posmarowanej zapewne modnym wtedy Masłem Roślinn, spoczywał plaster wędzonej szynki (takiej prawdziwej, nie nastrzykiwanej i upychanej w folię), sałata, pomidor, serek topiony, kiełbasa cienka pokrojona w plastry, korniszon, jaja na twardo, a czasem nawet sadzone, a ze zbocza kanapki-góry spływał niczym śnieg w czasie roztopów wiosennych majonez. Ta kanapka to była wyzwanie. Nigdy nie udało mi się przegryźć przez całą i pewnie dlatego tak mi zapadła w pamięć, ale dość wspomnień.
    Obecnie moje gusta są zdecydowanie prostsze i zdrowsze. Uwielbiam kanapki, a la włoskie bruschetty. Kromki chleba typu graham opiekam, nacieram ząbkiem czosnku, obkładam pomidorami pokrojonymi w kostkę z odrobiną oregano i bazylii (czasem świeżej, czasem suszonej), skrapiam oliwą, posypuję prażoną dynią i wcinam. W towarzystwie szklanki kefiru smakują najlepiej.

  • pawlik51

    moja idealna kanapka to: chleb pełnoziarnisty posmarowany masłem 82%,do tego listek sałaty plus plasterek gotowanej szynki z kurczaka lub z indyka na to plasterek pomidora ,świeżego ogórka plus jajko gotowane plus czrna oliwka i malutki czubeczek majonezu to wszystko posypane szczypiorkiem 🙂

  • Daria

    Moja idealna kanapka jest bardzo prosta i smaczna 🙂
    Składniki tej kanapki to:
    chleb-masło- szynka- jajko na twardo- pomidor lub ogórek zielony – (czasem rzodkiewka lub sałata)- a majonez na górę 🙂 pychotka….

  • Mania P.

    Moja najlepsza kanapka, to ciemny, razowy chleb na zakwasie z ziarnami, cieniutko posmarowany masłem i podpieczony do chrupkości, podany z hummusem, na to ostry placek z marchewki i grilowany plaster sera halloumi, można podać, np. z konfiturą z cebuli lub żurawiną 🙂 Polecam 🙂

  • aga

    idealna kanapka, ma mnóstwo kolorów i mnóstwo składników – ser żółty, szynka, sałata, pomidor, rzodkiewka, cebula i kapka majonezu 😉

  • Ania

    Moja idealna kanapka jest dziecinnie prosta, ale zdecydowanie najsmaczniejsza na świcie! Jest to pełnoziarnista bułka muśnięta delikatnie masłem, polana obficie sosem miodowo-musztardowym(3/4 łyżki miodu+1/2 łyżki musztardy sarepskiej) niczym trawa pokryta rosą w wiosenny poranek. Całość otula, niczym kołderka w grudniową noc, plaster sera żółtego. Zapewniam Was, że delektowanie się taką kanapką stanowi niezapomniane odczucia dla podniebienia.

  • Lucyna1409

    moja idealna kanapka nie musi mieć wyszukanych składników, ważne kto ją dla mnie zrobi, cokolwiek by się na niej nie znalazło, ważne aby zrobił ją ktoś bliski 🙂

  • Basia W.

    Idealna kanapka powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki, czyli węglowodany, białka, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały.
    Mój przepis na idealną kanapkę brzmi następująco:
    Baza to oczywiście pieczywo pełnoziarniste, gdyż zawiera błonnik, witaminy B oraz minerały takich jak magnez, żelazo, cynki i miedź. Smarowidło zamiast klasycznego masła czy margaryny zastępuję pastą z avocado, czyli źródłem zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Aby uzyskać smaczną pastę należy dojrzałe awokado rozgnieść widelcem i rozsmarować na pieczywie. Awokado może jednak ściemnieć, więc żeby tak się nie stało należy je skropić sokiem z cytryny. Aby uzyskać pełnowartościowy składnik białkowy kanapki wystarczy podsmażyć lub upiec filet z indyka. Na koniec dekoruję kanapkę warzywami (rukola, ogórek zielony, pomidor, papryka czerwona), które są bogate w witaminy i minerały, a większość z nich jest też niskokaloryczna, dlatego można je spożywać na diecie w dużych ilościach 😉

  • Marta R

    Moja ulubiona kanapka składa się z …dojrzałych w słońcu pomidorków z własnego ogródka oraz z ulubionych ziół. Moja ulubiona kanapka to bruschetta. Kanapka w stylu włoskim, czyli obowiązkowo z ciabatty, zapiekanej w piekarniku bądź opiekaczu na chrupko. Ukladam na niej ulubione składniki, czyli własne pomidorki, które układam warstwami, raz żółte raz czerwone, albo nakładam na bułeczkę salsę z pomidorków, cebulki, oliwy z oliwek. Całość bruschetty, wieńczy tarty parmezan, oliwki oraz przyprawy: bazylia jak i również specjalna przyprawa do bruschetty i dań wołoskich. Niby nic, a jednak pobudza zmysły, smakiem, kolorem lata a także śródziemnomorskim aromatem.

  • Dorota

    Moja idealna pajda to jest własnoręcznie upieczony chlebek. Pajda chleba z dżemem truskawkowym do tego kakao…pychota! Polecam..kto chce mogę podać przepis na chleb..

  • Taila28

    Moja idealna kanapka to kanapka zaserwowana przez moja bratanicę 🙂 Duża, nierówna kromka chleba, dużo masła, jajko ugotowana na twardo ( całe) i koło jajka pół pomidora. Na to wszystko łyżka majonezu. Wyglądało dziwnie i podejrzanie, ale smakowało pysznie 🙂

  • Tomek

    Moja ulubiona jak to często bywa co dobre to i niezdrowe. Jeszcze ciepły chleb wiejski… Można go jesc z masełkiem i szyneczką ale i samego gdyż jest tak pyszny że cięzko się opamiętać. Do tego chrupiąca skórka dobrze wypieczona…

  • julianka

    moja idealna kanapka : od kiedy upiekłam sama chleb ta idealna kanapka to chleb z masłem i koniec nic więcej nie potrzeba a ten smak mmmmm 🙂

  • Pati

    Moja ulubiona kanapka to..ta zrobiona przez mojego brata 🙂 Kromka świeżego chrupiącego chleba z smakowitą o zapachu bochenka(obowiązkowo!) liść sałaty, plaster sera, plaster szynki chudej, dwa cienkie plasterki pomidora i ogórka zielonego, dwa plasterki rzodkiewki a na sam koniec pokrojony drobno w kosteczkę szczypiorek. To prawdziwa kanapka mistrzów! 🙂 Rodzinna kanapka, każdy u nas się skusi 🙂

  • 7Wishes

    Moja idealna kanapka łączy w sobie wszystko to co kocham, mięsko – DUUUŻO mięska, to po pierwsze, ogórki – duuuuużo ogórków, to po drugie, a po trzecie ogromy uśmiech ułożony z pomidorków, żółtego sera i innych produktów.

  • Łukasz W.

    Moja idealna kanapka to pajda chleba na naturalnym zakwasie,gruba warstwa smalcu ze skwarkami własnej roboty i świeżo ukiszone ogórki. Nie ma nic lepszego:)

  • wioletta

    Idealna kanapka to taka, podana przez męża. Nawet jeśli jest to chleb z masłem to na słowa „Kochanie, zrobiłem specjalnie dla ciebie” miękną mi kolana, a żołądek wie, że będzie to najlepsza rzecz pod słońcem:)

  • Magdalena A.

    Witam,

    Moja idealna kanapka to świeży, chrupiący kawałek chleba, posmarowany miękkim, świeżym masłem. Na pajdę chleba układam dwa liście sałaty z mojego ogródka. Następnie układam aromatyczną grillowaną w przyprawach pierś z kurczaka. Na kurczaka układam plasterki sera mozzarella. Następnie dwa plasterki pomidora i ogórka. Szczypta soli i świeżo ścięty szczypiorek.
    Palce lizać.

  • Asia

    Świeże, chrupiące pieczywo – a jeśli jeszcze ciepłe, to już jest prawdziwy ideał 🙂 Posmarowane masełkiem… na to pachnący plaster pomidora malinowego zerwanego prosto z foliaka Dziadka… dodając plasterek ogórka małosolnego i pokrojonego szczypiorku … i ja odpływam do krainy mojego dzieciństwa 🙂 <3 Ten smak sprawia, że na samo wspomnienie lato smyra moje zmarznięte policzki 🙂

  • Monika

    Idealna kanapka. Na samą myśl o niej ślinka napływa do ust 😉 Składniki niby proste ale efekt piorunujący. Ciepła bułeczka (najlepiej prosto z piekarni), masełko, sałata, ser, ogórek, pomidor… brzmi fantastycznie? To jeszcze nie wszystko! Najważniejsze są szczegóły. Doprawiamy ją odrobiną soli oraz majonezu. Taka kompozycja zmiękczy niejednego twardziela.

  • Ewa

    Smakowita pajdka…mniam to kanapka mojego dziecinstwa. Chlebek ktory piekla moja babcia w domowym piecu z ziarnami slonecznika ktore najpierw my dzieci musielismy skrupulatnie wyluskac. Smarowalismy ja maselkiem zrobionym wlasnorecznie przez dziadka. A ile musielismy sie napracowac zeby je rozsmarowac…do tego szynka z przydomowej wedzarni a na to pomidor cebulka i ogorek prosto z pola. Swieze ipachnace sloncem. Takie kanapki zajadalismy w dziecinstwie i takich smakow mi brakuje. Dzis do takiej kanapki dodalabym garstke kielkow i pychotka az slinka cieknie.

  • Kaśka

    Moja idealna kanapka to przede wszystkim dobry chleb razowy, który wkładamy do tostera.. Następnie nacieramy go czosnkiem i kładziemy pastę z awokado (dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz) Następnie kładziemy plasterek sera mozzarella, pomidor i listek świeżej bazylii, polecam!

  • Paweł

    A ja moją ulubioną kanapkę robię tak. Masło mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaję paprykę w proszku, bazylię oraz wszelkie przyprawy jakie mam pod ręką. Tym smaruję kanapkę. Później kładę co znajdę w lodówce: szynkę, ser (może być biały), w lecie pomidory, rzodkiewkę, cebulę. Mam w domu stary piec opalany drzewem, więc gdy się już pali, wkładam taką kanapkę do piekarnika i….. coś niesamowitego. Pychota. Najlepiej lubię popić kakao.

  • Kinga

    Idealna kanapka to oczywiście ta ze świeżego pachnącego pieczywa…a że takowego często mieć nie można to smaruje ja masłem smakowita o zapachu świeżego chleba…i hmmm palce lizać. Wtedy wystarczy już tylko same masło na kanapie by rozkoszować się smakiem i aromatem jaki uwielbiam

  • Magda

    Moja kanapka musi być na bogato. Najczęściej jest to grzanka z chleb razowego, posmarowana masłem. Następnie jajko sadzone z lekko ściętym żółtkiem, plasterki pomidora, ogórka, 2 liście sałaty i rzodkiewka. Na to plasterki mozzarelli, które dodatkowo roztapiam jeszcze na grillu. Dla dekoracji jak i smaku, który uzupełnia moją wypchaną po brzegi kanapkę jest świeżo ścięty szczypiorek. Aby utrzymać w rękach jakoś to wszystko, najlepiej jest przykryć kanapkę dodatkową grzanką.

  • Magda

    Myśląc o kanapce mam w głowie taką, którą robiła mi zawsze babcia, abym jak zwykle nie była głodna 😉 Jest to po prostu zwykła kromka chleba posmarowana śmietaną i posypana cukrem. Niby nic, ale smakuje rewelacyjnie 😉

  • Asia

    Oto moja ulubiona kanapka,
    na nią zawsze przychodzi chrapka:
    Chleb wybieram pełnoziarnisty,
    a pomidor czerwony tylko soczysty.

    Na kromce kładę plaster sera żółtego.
    Nie może zabraknąć też czegoś zielonego:
    liść sałaty, roszponki albo szpinaku,
    kanapkę posypuję oregano do smaku.

    Czasami dodaję plastry ogórka
    albo cebulę pokrojoną w piórka.
    Moja kanapka jest bardzo zdrowa
    – to prawdziwa bomba witaminowa!

  • Asia

    Kilka lat temu byłam fanką zespołu Dubska. Uwielbiałam piosenkę Avokado, której fragment brzmi: „Opowiedz mi o smaku chleba razowego z pasta avocado…Albo nie mów nic…” Żadna z moich koleżanek nie smakowała nigdy takiej pasty. Postanowiłam, że zaskoczę znajomych i przyrządzę pastę z awokado na domówkę u znajomych. To był hit! Wszyscy byli zachwyceni. Chociaż minęło kilka lat, nadal przygotowuję kanapki z chleba razowego z pastą z awokado, ponieważ są łatwe do wykonania i bardzo zdrowe. Pałaszując smakowite kanapki wracam wspomnieniami do pamiętnych spotkań ze znajomymi 🙂

  • Anna

    Witam,
    Idealna kanapka potrzebuje idealnego pieczywa, często jednak nie mam czasu na wypieki więc kupuję chleb w lokalnej piekarni. Nazywa się ”Słowiański” i przyznam, że ciekawą aparycją pochwalić się nie może, za to smak broni się sam. To jest mój chleb idealny, nigdy nie jadłam lepszego. A wracając do tematu: bardzo lubię go smarować serkiem kremowym ze szczypiorkiem, rzodkiewką i świeżo mielonym pieprzem, a na to plasterki cebuli (nie radzę po takim posiłku wychodzić z domu 🙂 )lub papryki. Cała siła tkwi w prostocie!
    Pozdrawiam,
    Anna

  • Anna

    Witam po raz drugi:-)
    Moją drugą ulubioną kanapką jest niosąca ze sobą wiele pięknych chwil najzwyklejsza pajda ze smalcem ze skwarkami i cebulką a na to ogórek kiszony. Nie jest to danie na co dzień, ale jak czasem ma się dyspensę od ”light” i ”no fat” można sobie pozwolić, czyż nie?
    Pozdrawiam,
    Anna

  • Beata Pietrus

    Moja pyszna kanapeczka
    ogromna się zdaje z deczka.
    Jej podstawą jest ciabatta,
    reszta dopiero bogata,
    bo na styl śródziemnomorski
    i troszeczkę staropolski
    na śniadanie ją zrobiłam,
    pysznościami przystroiłam.
    Jest majonez tu dla smaku
    i bogactwo innych dodatków:
    zieleni się pyszna sałata,
    z działki przywiózł ją mój tata,
    ogórek świeży i kiszony,
    prosto z działki pomidor czerwony,
    na nim cebulka i kukurydza,
    brak tu tylko leśnego rydza.
    Jest papryka tu soczysta
    i oliwka też przepyszna.
    Szynka dumnie się prezentuje
    bo szczególnie mi smakuje,
    z wyżyn oliwki spoglądają,
    pewnie świetnie się tam mają.

  • Karolina

    2 kromki jasnego pieczywa (mogą być tosty
    bagietka lub bułka paryska)
    kilka plasterków oscypka
    garść liści świeżego szpinaku
    4 plasterki szynki parmeńskiej
    1 duży pomidor
    świeża bazylia lub oregano
    masło do smarowania kanapek

    Kolorowe kanapki – sposób przygotowania:

    W rondlu zagotuj wodę, lekko ją posól. Wrzuć na chwilę listki szpinaku, dokładnie osącz na sitku. Odłóż do ostygnięcia. Kromki pieczywa posmaruj masłem. Ułóż na nich osączone i ostudzone liście szpinaku, a na liściach – plasterki oscypka i pomidora. Plasterki pomidora możesz posypać grubo mielonym pieprzem i lekko posolić do smaku. Wszystko to przykryj plasterkami szynki pamreńskiej i udekoruj listkami bazylii lub oregano

  • nutka1986

    Idealna kanapka? Kromka jasnego chleba posmarowana masłem zrobionym własnoręcznie przez moją mamę i dużo cukru:) Do dziś wspominam ten smak. Na szczęście moja mam nadal sama robi masło więc często wracam do czasu dzieciństwa. I niech mi tylko ktoś powie, że to niezdrowe…

  • FrugoHefe

    Gruba pajda, świeżego pełnoziarnistego chleba z chrupiącą skórką. Solidna porcja masła. Podsmażona kapusta kiszona na wierzch kanapki, kiełbasa wieprzowa, marynowana w occie z dużą ilością przypraw, szczególnie goździków, elegancko podsmażona i odpowiednio przekrojona, wędruje na wierzch kapusty. Na sam koniec obsypujemy kanapkę mieszanką serów – tu już według uznania. Mój wybór to jakiś łagodny ser zmieszany z cheddarem. Pajda wędruje do pieca do momentu roztopienia się sera. Udekorować liśćmi rukwi i voilla!

  • Olka

    Jestem na diecie całe życie. Ale przychodzą te nasze kobiece i UKOCHANE dni… i lodówka krzyczy do nas co godzinę i błaga by zjeść dużo i niezdrowo! I wtedy pole do popisu ma mój narzeczony. Zawsze gdy mam już ten kryzys robi mi swoją TURBOKANAPKĘ! Najlepsiejsza na świecie.
    Żeby nie było, że moja ćwiczenia pójdą na marne opieka mi chleb razowy w tosterze i używa chudej polędwiczki. Kanapka wygląda tak :
    Chrupiący razowy tost, a na to masełko, sałata karbowana i sos BBQ.
    Pomidory i ogórek konserwowy i 2 plasterki polędwiczki i kolejna kromka tostowa.
    Na górę majonez light, sałata, znowu polędwiczka i jajko ugotowane na twardo.Fajnego smaku dodaje świeża bazylia, którą dorzuca na samą górę pod ostatnią kromką chleba.
    Ledwo udaje mi się ją ugryźć, ale zjedząc coś tak wspaniałego lodówka już nie kusi 🙂

  • Sylwia

    Moja ulubiona kanapka to- Kromka świeżego chleba pszennego, przesmarowana smakowitą pajdą, na to liść sałaty (bądź cykorii). Na liściu łosoś wędzony do niego pomidor i świeży szczypiorek. Niezbyt zdrowa przez chleb, ale jest to zupełnie inny smak niż pełnoziarnisty. Wersja bardziej fit mojej ulubionej kanapki to po prostu pumpernikiel do niego jest bardzo smaczny ser mozarella + pomidor+ świeża bazylia. Pyszności 😉
    Pozdrawiam.

  • dario

    Świerza bułeczka posmarowana margaryną na to plaster białego sera polany miodem (rodzaj miodu do wyboru ja preferuję lipowy) oraz posypana wiórkami z czekolady gorzkiej – czyli pożywnie i smacznie na śnidanie i podwieczorek

  • Agnieszka

    Moja idealna a zarazem ulubiona kanapka to cieplutki chlebek swojego wypieku posmarowany smalcem domowej roboty i na to świeżo ukiszony ogóreczek.

  • Katarzyna

    Moja idealna kanapka: świeży chlebek pełnoziarnisty posmarowany odrobiną Smakowitej. Na to plasterek chudej wędliny z indyka, następnie plaster pomidora, świeżego ogórka, jajko ugotowane na półmiękko i posmarowane odrobiną majonezu. Całość posypuję startym żółtym serem i szczypiorkiem i na koniec uwieńczam odrobiną soli i pieprzu 🙂

  • Justyna

    Moja idealna smakowita pajda to kromka chleba razowego posmarowana smacznym masełkiem, przykryta liściem sałaty, plasterkiem pomidora, ogórka, rzodkiewki, papryczki ostrej a na wierzchu mała żyłeczka majonezu posypana startym żółtym serem. 🙂

  • Edzia

    Idealna i Smakowita…. mhhh….
    Kanapka, która kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami.
    Smaki, które się wykluczają, ale to właśnie jest pyszne 🙂
    Jakby lato trwało cały cały rok – to byłby mój jedyny posiłek 😉
    Świeży, pachnący chleb. Posmarowany swojskim smalczykiem.
    Do tego świeżo kiszone ogórki (po 1 tygodniu) i pomidor z ogródka.
    A całość zamyka świeżo mielony pieprz i sól. SMACZNEGO !!!

  • Małgorzata

    Najlepsza kanapka nie musi mieć mnóstwa składników, ważne by były one odpowiednio dobrane. Moja ulubiona składa się z świeżej ciabatty, którą kroimy wzdłuż i smarujemy zarówno górę jak i dół dobrej jakości majonezem. Na połówkę nakładamy listki rukoli, ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki jajko, następnie na kanapeczkę trafia tuńczyk odsączony z oleju słonecznikowego. Delikatnie przyprawiamy go solą i pieprzem. Na tuńczyka kładziemy plasterki ogórka korniszona i przykrywamy drugą połówką bułki. Pychota, polecam!

  • paulinka431

    Moja idealna kanapka: Chrupiące razowe pieczywo, posmarowane wyśmienitą w smaku margaryną śniadaniową z zieloną sałata, pomidorem i szczypiorkie. Nie ma nic smaczniejszego na poranny posiłek. Gorąco polecam

  • żarłok

    Moja idealna kanapka zależy od tego na co w danym dniu mam ochotę,
    w poniedziałek idealna może być kanapka z ciemnego pieczywa z pastą z łososia, posypana szczypiorkiem wtorek bagietka z masłem szynką i wariacją warzyw środa kolejne wyzwanie 🙂 Idealna kanapka zawsze jest wynikiem weny dnia XD

  • Patrycja G.

    Idealna kanapka musi spełniać następujące kryteria:
    -chlebek ma być świeżutki z chrupiącą skórką wprost z ulubionej piekarni, po który z samego rana pobiegnie mąż
    -kanapka powinna być zrobiona nie moimi rękami (najlepiej mężowskimi) i dla mnie musi być zarezerwowana chrupiąca pętka
    -piętka (gruby kawał!) zostaje posmarowana bardzo gruba warstwą masła (koniecznie tego własnej roboty z wiejskiego mleka)
    -na tym znaleźć się musi serek biały wiejski (podziękowania dla wujka, który nas w to zaopatruje)
    -a uwieńczona kanapka zostaje dżemem wiśniowym (też własnej produkcji)
    Kanapka taka przenosi mnie w czasy dzieciństwa i wakacji u babci:) Mniam!

  • Agnieszkaaa

    Cześć kochani! Myjcie Łapki,
    Bo na stole są kanapki!

    Jak zrobić te smakołyki,
    Już to mówię, moje byki!

    Weź bagietki, przekrój w pół
    I posiekaj świeżych ziół

    Jakie lubisz – cały wianek
    I bazylia i tymianek

    Masło z czosnkiem i ziołami
    Zapoznaj z cud bagietkami

    Smaruj ładnie i z ochotą
    Plastry boczku smaż na złoto

    Ugotuj jaja w koszulkach
    Mozzarellę weź – tą w kulkach

    Na bagietki boczek połóż
    Plastry sera na to dołóż

    Na to jajo, pieprz i sól,
    Dobra kawa i na stół!

    Na stole zaledwie moment,
    I w końcu kanapki w dłonie

    Potem pozostaje jeść
    Smacznego, buźka i cześć!

  • Beata

    Moja ulubiona kanapka składa się z przypieczonego na grillu chleba, smalcu z przyprawami oraz ogórkiem kiszonym, który zrobiła moja mama 🙂

  • assat

    Dla mnie przepis na ulubioną kanapkę jest bardzo prosty.
    Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, np pastę z avokado, z ciecierzycy, jajeczna.
    Właśnie dziś miałam to idealne śniadanie:)

    Miałam akurat pod ręką bułkę typu kokardka i zapiekłam ją w tosterze.
    Na taką lekko cieplutką bułkę podałam pastę z avokado (jedno avokado rozgniotłam widelcem, wycisnęłam cały sok z limonki, dodałam mała, posiekaną czerwona cebulę i posiekaną kolendrę i malutka papryczkę jalapeno)
    Na bułkę z pastą dodałam liść sałaty, szynkę i ogórka kiszonego.

    Idealne śniadanie—-> idealny dzień:)

  • kasia24

    Moje idealne kanapki zaczynają się z sezonem ogóreczków małosolnych:)
    Te w ciągu roku z sałatą,wędlinką,serkiem,pomidorkiem etc. też są pychotka
    ale….sekret mojej idealnej to:
    chlebek lub bułeczka posmarowana masłem na to ogóreczek małosolny(najlepiej taki jeszcze nie doszły dwudniowy) kropimy go ketchupem i posypujemy świeżym koperkiem mniaamiii…prosta banalna ale moja idealna:)
    Polecam i pozdrawiam

  • wiesława

    Zamiast nudy i plasterków
    pastę robię z jaj i serków
    zółtych oraz zieleninki ,
    majonezu oraz szynki,
    tę zaś kroję w plastereczki
    i wnet wpycham do bułeczki.
    Wszystko pysznie posypuję
    słonecznikiem, dekoruję
    w rzodkieweczki, w liść cykorii
    i już przykład alegorii:
    raju, szczęścia i radości
    w mym śniadanku wnet zagości!

  • Panna Mysia

    Moja idealna kanapka to wielopokoleniowy chlebek ze smalcem… Dlaczego wielopokoleniowa? Najlepsze pieczywo pod słońcem wyrabia mój tata. Jako mała dziewczynka (lub lepiej: mała mysz) razem z siostrą biegałyśmy radośnie po piekarni, w której pracował i czekałyśmy, aż przygotuje zakwas na chleb i wypiecze malutki bochenek chleba specjalnie dla córek. Kiedy skończył, siadałyśmy na drewnianych skrzyniach, karmiłyśmy mieszkające w piekarni koty… a gorący i aromatyczny chleb łamałyśmy na dwie części i jego kawałkami, prosto ze słoika nabierałyśmy smalec ze skwarkami i jabłkami zrobiony przez mamę. Dziś sama jestem mamą. I wierzcie mi, nic nie smakuje mi tak dobrze, jak chleb wypieczony przez tatę, który wcinam w towarzystwie synka, smarując bochenek smalcem mamy. I nic nie pachnie tak cudnie, jak zakwas na chleb i drożdże. Bo pachnie piekarnią i beztroskim dzieciństwem.

  • kasia2006222

    Idealna kanapka z sercem jest zrobiona
    I dodatkiem miłości suto przyprawiona
    Chleb ciemny i ciężki tak zwany razowy
    Zawsze go wybieram bo jest bardzo zdrowy
    Na to masła troszkę dla lepszego smaku
    Kanapka nie znosi bowiem masła braku
    Na to liść sałaty zielonej się kładzie
    Razem z gotowaną szynką w jednym składzie
    Jajko się swym żółtkiem już wesoło szczyci
    Bowiem też kanapkę moją on zaszczyci
    Pomidor czerwony barwy przełamuje
    Z zielonym ogórkiem pięknie on pasuje
    Na to ze szczypiorku spadają okruszki
    Które za niedługo nasycą nam brzuszki
    Pieprz i sól kochani smaku tu dodaje
    Kto zjada kanapki ten się zdrowym staje
    Barwy tu tęczowe, smak jest tu wspaniały
    Bowiem te kanapki to są ideały!

  • Justyna

    Idealna kanapeczka to chlebek z masełkiem osełkowym, szyneczką, jajeczkiem, pomidorkiem, ogórkiem, cebulką albo szczypiorkiem, papryką, kiełkami rzodkiewki, sól, pieprz a na wierzch starty serek żółty:)

  • Patrycja

    Moja idealna kanapka to ta przygotowana dla męża, z miłości i chęci wywołania na jego twarzy uśmiechu! Zazwyczaj składa się na nią pyszna szyneczka, serek i pomidor, rzodkiewka oraz szczypiorek. Ze składników tych tworzę zabawne wzorki i wycinam serduszka!

  • majka113

    moją ulubioną kanapką taką co tylko na wspomnienie z dzieciństwa daje rozkosz mojemu podniebieniu jest oczywiście kanapka składająca się z dwu kromek swojskiego chleba posmarowanych również swoiskim smalcem przełożonych plasterkami babcinego małosolnego czy kiszonego ogórka…..W mojej głowie propozycji wspaniałych kanapek jest już cała górka..Kiedyś kanapki dla mnie przygotowywała babcia czy też moja mama. Teraz kanapki dla siebie i rodzinki robię oczywiście sama.Często są moim zajęciem już z samego rana. Robię kanapki w zależności od zawartości lodówki, od roku pory wykorzystując całą gamę warzyw i ich kolory. Kanapki – kromki pieczywa przekładam np. jajkiem , serem , dżemem , rybą czy wędliną . Chętnie je zajadamy całą rodziną. W kanapki dorzucam np. zioła, szczypiorek, piórka cebulki, z czerwonego buraczka czy z selera wiórki, plasterki ogórka, rzodkiewki czy pomidora często w zależności jaka jest roku pora.Chętnie przez rok cały wkładam liść sałaty po mimo, że spis moich kanapkowych dodatków jest bardziej bogaty. Lubię kanapki na słodko np. z serem i miodem. Kanapkami napełniam żołądek, nie przemieram głodem.Kanapki były ,są i będą moim szybkim daniem – potwierdzam to z całym przekonaniem. Są drogie mojemu podniebieniu zawsze aktualne w moim menu…Kanapki wszystkim smakują. Moi bliscy kanapkami się zajadają W zawrotnym tępie moje kanapki z talerzy znikają. Domownicy nimi się delektują. Ich pyszny smak na swych językach czują. Kanapkowymi smakołykami rodzinki głód koję . Przede wszystkim w kanapki wkładam serce swoje….to serce żony, kochającej matki i właśnie tak 'SERCOWO” wyglądają moje kanapki….

  • majka113

    W mojej głowie propozycji wspaniałych kanapek jest już cała gama..Kiedyś kanapki dla mnie przygotowywała babcia czy też moja mama. Teraz kanapki dla siebie i rodzinki robię oczywiście sama.Często są moim zajęciem już z samego rana. Robię kanapki w zależności od zawartości lodówki, od roku pory wykorzystując całą gamę warzyw i ich kolory. Kanapki – kromki pieczywa przekładam np. jajkiem , serem , dżemem , rybą czy wędliną . Chętnie je zajadamy całą rodziną. W kanapki dorzucam np. zioła, szczypiorek, piórka cebulki, z czerwonego buraczka czy z selera wiórki, plasterki ogórka, rzodkiewki czy pomidora często w zależności jaka jest roku pora.Chętnie przez rok cały wkładam liść sałaty po mimo, że spis moich kanapkowych dodatków jest bardziej bogaty. Lubię kanapki na słodko np. z serem i miodem. Kanapkami napełniam żołądek, nie przemieram głodem.Kanapki były ,są i będą moim szybkim daniem – potwierdzam to z całym przekonaniem. Są drogie mojemu podniebieniu zawsze aktualne w moim menu…Kanapki wszystkim smakują. Moi bliscy kanapkami się zajadają W zawrotnym tępie moje kanapki z talerzy znikają. Domownicy nimi się delektują. Ich pyszny smak na swych językach czują. Kanapkowymi smakołykami rodzinki głód koję . Przede wszystkim w kanapki wkładam serce swoje….to serce żony, kochającej matki i właśnie tak 'SERCOWO” wyglądają moje kanapki….

  • Wojteknie

    Moja idealna kanapka to świeże pieczywo, wędlina wedle uznania, podpieczony boczek, pomidorek, sałata, cebulka pokrojona w kostce i wymoczona w wodzie i na sam koniec sos: majonez, ketchup troszeczke granulwanego czosnku. Wszystko składamy i gotowe

  • Nulek

    Chociaż pracuję w teatrze i subtelne mam zajęcia,
    to w wolnych chwilach przepadam za ręcznymi robótkami,
    choć nie szydełkuję, drutów nie tykam z wełną mięciutką,
    co by było wszak zajęciem godnym każdej miłej pani…

    Nie. Ja lubię sponiewierać się przy wiertle, młotku, dłucie,
    kocham urządzać remonty, malować ściany, sufity…
    Wielbię moją wyrzynarkę, taker kocham i szlifierkę.
    Przy tej pracy KANAPECZKA to posiłek znakomity!

    To zdrobnienie jest mylące, bo PRACUJĄCA KOBIETA
    potrzebuje czegoś więcej niż koreczka z wykałaczką. 😉
    Polecam dwie pajdy chleba przygrzać w tosterze na złoto,
    przestrzeń między nimi zapchać pyszności prawdziwych paczką:

    Śniadaniowa margaryna przyda się do smarowania,
    na to ser (tu: śmietankowy), mięsiwo jakieś z lodówki
    (u mnie – podudzie z kurczaka podduszone w marynacie,
    co została mi po grillu – pływał w niej kawał karkówki).

    Mhmmm, do tego pomidory suszone w domu, w oliwie
    z ziołami na sposób włoski zaklęte w małym słoiku,
    ogórek kiszony (plastry), kilka kawałków brzoskwini
    z puszki – to feeria smaków w kanapkowym pakieciku!

    Zielenina też jest ważna: polecam młodą sałatę,
    natkę pietruszki, koperek – co tam się znajdzie w ogrodzie…
    Polać to wszystko musztardą, podgrzać w piecyku na moment
    – och, takie cudne obiadki mogłabym spożywać co dzień!

    Bo dla mnie taka kanapka pożarta w przerwie przy pracy
    stanowi gratkę nie lada i zastępuje posiłek
    pełny, z trzech dań, tradycyjny, zwłaszcza, gdy lato przynosi
    mnóstwo składników. A robi się taką kanapkę – chwilę! 🙂

    Polecam różne warianty – co tam się znajdzie pod ręką
    grunt, to chleb dobry i praca, która apetyt kreuje…
    Ja, pracująca kobieta z młotkiem w kieszeni, polecam
    moje kanapki każdemu, kto co dzień ciężko pracuje! 🙂

  • Natalia

    Moja idealna kanapka, zrobiona jest z upieczonego własnoręcznie chleba zbożowego z płatkami owsianymi, pestkami słonecznika i siemiem lnianym, posmarowana lekko smalcem z dodatkiem bazylii, cebuli i jabłka i przygryzana ogórkiem kiszonym;) Nic wielkiego, ale jakże pysznego….mniam:)

  • Karola P.

    Idealna kanapka nr 1, to kanapka a’la gyros:

    – jedna duża bułka pszenna lub… duża jakakolwiek (wg gustu),
    – dużo smakowitego kurczaka gyros w środku (smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno),
    – przynajmniej dwa plastry sera żółtego lub tartego (osobiście polecam i tak wersję z tartym parmezanem),
    – plastry pomidora lub papryki (do wyboru – ja wybieram pomidora),
    – plasterki ogórka (konserwowy lub zielony),
    – lekkie masełko, margaryna lub majonez (żeby kanapka nie była zbyt sucha),
    – kapusta pekińska (poszatkowana).
    Kolejność „nadziewania” kanapki – dowolna i wg uznania „zjadacza” 🙂

  • Karola P.

    Idealna kanapka nr 2:

    – duża (najlepiej chrupiąca) bułka (lub mniejsze, gdy chce się jeść, jeść i… jeść 😉 ),
    – liście sałaty rzymskiej (można zastąpić lodową),
    – grillowane plastry kurczaka,
    – kawałki prażonego boczku (ewentualnie boczek w plasterkach),
    – parmezan,
    – jajko (wg gustu – w koszulce, gotowane na półmiękko lub na twardo krojone w plasterki),
    – sos wg uznania (najlepszy odrobinę czosnkowy lub majonezowo – jogurtowy).

    Smacznego (zarówno na ciepło, jak i zimno smakuje niebiańsko, choć polecam wersję ze świeżo grillowanym kurczakiem i jeszcze cieplutkim jajkiem w koszulce)!

  • Karola P.

    Idealna kanapka nr 3:

    – świeża bułeczka (najlepiej wykorzystać do tego bułki ulubione przez „zjadacza”),
    – kurczak gyros (ilość wedle uznania, ja zaś polecam jak najwięcej, bo jestem mięsożerna),
    – ogórek zielony w plasterkach,
    – duuużo koperku,
    – sos majonezowo – jogurtowy.

    Wszystkie składniki można również wymieszać ze sobą jako swego rodzaju „sałatkę”, a potem nafaszerować nią bułeczkę.

  • Karola P.

    Idealna kanapka nr 4:
    Kanapka zapiekana:

    – duża, najlepiej „pękata” bułka,
    – duszone uprzednio pieczarki,
    – pomidory krojone w kosteczkę,
    – szynka krojona w kosteczkę,
    – parmezan lub żółty ser do posypania na wierzch.

    A robi się to tak, że na początek odkrajamy górną część bułki (niewiele), żeby po chwili wydrążyć z niej miąższ. Następnie wrzucamy tam duszone pieczarki, kawałki pomidora, szynkę i wierzch posypujemy serem żółtym.

  • tofka

    Ulubiona kanapka, to na pewno taka na bogato. Czyli albo z góra składników, albo klasyka pełną gębą. Będzie wiec i to i to.
    Klasyka: bajgiel na zakwasie – najlepiej jeszcze ciepły z kremowym serkiem i gravlaxem. Niebo w gębie.
    Na bogato: pełnoziarniste pieczywo, albo pumpernikiel, przesmarowany obficie pasta z oliwek, do tego kilka kawałków suszonego pomidora, jajo na twardo, plaster wędzonego na zimno łososia, trochę koperku i liść sałaty rzymskiej – niebo w gębie!

  • Malwina

    Idealna kanapka od chłopa ze śląska, kromka szeroka, na niej kiełbasa swojska.
    Buractwa, chrzanu i cebuli, jadło warte wszystkich polskich króli.
    Oczywiście masła łycha i boczku micha, wnet wychodzi pyszna pycha…

  • Magda

    Idealna kanapka to pajda chrupiącego wiejskiego chleba, do tego prawdziwe wiejskie masełko, na to plaster własnoręcznie robionego białego sera,na ser pomidor z pokrojoną cebulką, solą i pieprzem, ma to szczypiorek.

  • ania

    Moja kanpka jest kolorowa, a to znaczy, że jest pożywna i smaczna. Pieczywo smaruję masełkiem, na to zielona sałatka, dobra wędlinka, plasterek jajeczka ugotowanego na twardo, pomidorek, ogóreczek, szczypiorek – pycha!

  • RogaLove

    Moja idealna kanapka to :
    Długa bagietka , pokrojona na małe kanapeczki jedną stronę smarujemy majonezem posypujemy makiem(tak aby cała kanapeczka była pokryta) na to kładziemy kawałek serka typu camembert , mała łyżeczkę żurawiny i listek bazylii.
    Smak nie samowity i nigdy nie kończy się na jednej kanapce 🙂

  • Martyna

    Idealna kanapka to taka, która jest zrobiona dla kogoś ( ktoś powinien ja zrobić dla mnie , to zdecydowanie dodaje smaku)! 🙂
    Uwielbiam wszelkie serki twarogowe ze świeżymi warzywami: sałatą, ogórkiem , pomidorem! Kiełki są rowniez mile widziane. Najlepiej w bagietce , która przypomina mi o Francji , pobudza moja wyobraźnie i chęć podróżowania!
    Wtedy wyobrażam sobie, ze sprzedaje bagietki w malej lokalnej francuskiej piekarni , bądź tez kanapki takie jak moja , aby inni mogli doświadczyć niesamowitego smaku kanapki, której sekretem jest to , ze jest przygotowana przez kogoś innego 😀

  • Dawid

    idealna kanapka to ta zrobiona przez moją mame 😀

    Ja – mamo zjadłbym kanapke 😀
    MAMA – to sobie zrób D:
    Ja -a to juz nie chce 😀
    MAMA – no dobra zrobie Ci 😀 z czym chcesz? 😀

  • wiktoria10

    Na mojej ulubionej kolejki znajduje się smalczyk roślinny SMAKOWITA PAJDA z jabłkiem,na to szyneczka i ogórek kwaszony.Nie ma nic pyszniejszego.Smak jedyny w swoim rodzaju-polecam wszystkim 🙂

  • annab1

    Nie ma lepszej przekąski niż kanapka,
    dla każdego łasucha to nie lada gratka.
    Koniecznie zdrowa, smacznie doprawiona,
    świeżymi dodatkami i sosem okraszona.
    Najpierw sięgam po bułkę złocistą,
    lecz nie byle jaką, bo pełnoziarnistą.
    I przechodzę do sedna mojej kanapki,
    starannie kroję wszystkie dodatki.
    Już czeka pomidor, co dojrzewał w słońcu,
    do tego papryka i szczypior na końcu.
    Kawałki kurczaka pięknie zrumienione,
    zaraz zostaną przeze mnie zjedzone,
    w towarzystwie wybornego żółtego sera,
    którego plasterki mąż mi wciąż podbiera!
    Chrupkości nadaje zielona sałata,
    moja kanapka po prostu wymiata!
    Całość polewam sosem czosnkowym,
    aromatycznym, ostrym i bardzo zdrowym.
    Pieczywem nakrywam, dociskam i… tadam!
    Kanapka gotowa, z apetytem ją zjadam.
    Bogactwo smaków podniebienie pieści,
    najlepsze składniki ma kanapka mieści.
    Wszystkie trafiają do mojego brzuszka,
    zjadam ze smakiem – co do okruszka!

  • Damian Maciągowski

    Moja idealna kanapka to świeża kajzerka z panierowaną i jeszcze gorącą piersią z kurczaka. Do tego sałata lodowa i pomidor. Bułka posmarowana smakowita pajda, która pod wpływem gorącego kurczaka rozpuszcza się.

  • Natalia

    Idealna kanapka to nie taka na której jest sałata,najpiękniej wyglądająca szyneczka, serek żółty, pomidorek,ogórek,rzodkieweczka i szczypiorek,tylko to żeby było komu tą kanapeczkę zrobić bo gdy się jest samotnym to nawet tak przyozdobiona kanapka nie smakuje dobrze a gdy mamy ją z kim zjeść to nawet sucha bułeczka lub chlebek będzie smakował wyśmienicie.

  • Milena

    Moja idealna kanapka to taka, którą pamiętam z dzieciństwa.
    Tata kupował chleb prosto z piekarni- duży, okrągły, jeszcze ciepły…
    Wspólnie z rodzeństwem zasiadaliśmy przy stole i czekaliśmy, aż ukroi dla każdego po jednej kromce. A tam kromce… po jednej wielkiej pajdzie!
    Na stole czekał na nas ogromny słoik smalcu z cebulką, zrobiony przez mamę oraz pokrojone w plasterki ogórki kiszone. To było naprawdę pyszne! Jedliśmy, aż nam się uszy trzęsły!
    Pomimo, że nie mieszkam już z rodzicami, nadal kontynuuje naszą rodzinną, „kanapkową” tradycję i zarażam nią innych 🙂

  • Kamila

    Moja idealna kanapka to świeża bagietka, pokrojona na mniejsze ”kanapeczki”, posmarowana cienko prawidziwym masłem + plasterek jajka, plasterek pomidora i plasterek ogórka. Mmm! Poezja! 🙂

  • Arkadiusz Smuk

    Moja idealna kanapka jest wyjątkowa ponieważ nie ma w jej składzie chleba a mimo to jest kanapką 😉
    Do miski wsypuję dużą szklankę płatków owsianych, do tego dodaję 4 całe jajka a następnie blenduje. Na patelni rozgrzewam olej i całą zblendowaną masę wylewam na patelnie. Po jakimś czasie powstały placek podsmażam ok 3 minuty z każdej strony. Po podsmażeniu kroję placek na cztery części z czego powstają dwie kanapki które smaruje masłem orzechowym z czego powstaje moje pyszne i wartościowe śniadanie.

  • Agnieszka łoza-Brydak

    Moja idealna kanapka to kromeczka chleba kukurydzianego opieczona w tosterze i posmarowana domowym masełkiem czosnkowym. Pychota ale niestety raczej na samotne wieczory 😉

  • Magda

    Idealna kanapka to oczywiście „piętka” Zawsze odkrawam z dwóch stron chleba za co zawsze obrywam, ale nie mogę się oprzeć. Do tego obowiązkowo masło, pasta jajeczna, pomidor i szczypiorek. To smak mojego dzieciństwa, babcia zawsze pozwalała mi odkrawać dwie piętki i robiła specjalnie dla mnie pastę jajeczną. Szczypiorek i pomidory z ogrodu. Cudowne na samą myśl cieknie mi ślinka.

  • Marta

    Idealna kanapka… W moim przypadku to bułka z pestkami dyni posmarowana delikatnie masełkiem. Pierwszy poziom to szynka – najlepsza prosto od gospodarza, który sam wyrabia wędliny. To smak mojego dzieciństwa 🙂 Następnie plasterek żółtego sera – koniecznie z dziurami lub śmietankowy twaróg robiony własnoręcznie. Nie może zabraknąć pomidora z przydomowej szklarni oraz rzodkiewki pachnącej i szczypiącej w język. To wszystko posypane ziołami: bazylią, świeżo mielonym pieprz i koniecznie listek mięty. Wszystko przykryte górną połową bułki. Całość zawinięta w serwetkę i jedzona na ogrodzie pośród kwiatów i drzew.

  • Magda K.

    Moja idealna kanapka to ta którą pamiętam z wczesnych lat dzieciństwa, robiona przez prababcię. Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką posmarowana wiejską śmietaną i posypana cukrem. Mój przysmak z dzieciństwa! Smakowała mi jak nic innego. Mimo tego, że byłam niejadkiem, zajadałam ją aż mi się uszy trzęsły. Aktualnie preferuję zupełnie inne smaki, stawiam na zdrowe kanapki na pełnoziarnistym pieczywie z dodatkiem wielu warzyw, ale to właśnie tamte z dzieciństwa zapisały się w mojej pamięci jako idealne. Przypominają mi beztroskie, szczęśliwe lata młodości.

  • Olga Ruszkowska

    Idealna kanapka to taka która cieszy oko, je się ją z największym smakiem a zrobienie jej zajmuje niewiele czasu. +FOTA na Facebooku taka wizualizacja ideału 😉

  • Ewa

    Idealna kanapka to symfonia moich emocji i soczystych smaków.
    Na poprawę humoru kanapka składa się z pełnoziarnistego chleba, najlepiej owsianego, sałaty, pomidora, wędzonego łososia i szczypty koperku mmm 🙂

  • Magdalena.W

    Moja idealna kanapka jest wesoła radosna i pełna witamin. To bułka posmarowana masłem roślinnym na to kładę liść sałaty, następnie plaster wędliny, plaster żółtego sera, plasterki pomidora, ogórka i rzodkiewki, do tego czerwona cebulka pokrojona w piórka, a wszystko polewam sosem czosnkowym własnej roboty i posypuje koperkiem. Raj dla zmysłów i podniebienia. To moja idealna kanapka.
    Polecam!!!

  • Anna Krygier (By:AfRoo)

    Moja „Idealna Kanapka” musi się składać oczywiście z kromki chleba, dobrej warstwy masła(przeważnie 2 mm). Jeżeli chodzi o składniki to co popadnie, co w rączki wpadnie. Najczęściej jest to żółty ser na który smaruje dżem (najlepiej malinowy).

  • Izabella

    Najlepsza kanapka na świecie to zrobiona przez najbliższą nam osobę z troską i miłością. Jej podstawą jest domowy świeżo upieczony chleb pszenno-żytni pieczony z pasją. Posmarowany jest uczuciem i aromatycznym twarożkiem. Twarożek powstał z twarogu, jogurtu naturalnego, oleju lnianego i świeżych ziół (bazylii, oregano, kolendry i koperku) doprawionych zaufaniem. Na twarożku leży ważny pan pomidor, zazdrośnica rzodkiewka i celebryta łosoś wędzony.

  • Magda K.

    Szkoda, że nie można tu dodać zdjęcia, bo moja ulubiona idealna kanapka nie tylko wspaniale smakuje, ale tez pięknie wygląda, dzięki kontrastowym kolorom. Podobno trójka jest liczbą doskonałą… to by wiele wyjaśniało, bo moja idealna kanapka składa się właśnie z trzech warstw.Podstawą tej idealnej kanapki jest własnoręcznie przygotowany chleb na zakwasie ze słonecznikiem i ziarnami siemienia lnianego. Druga warstwa to wariacja na temat guacamole. Obrane i starte na drobnej tarce awokado połączone z posiekanym ząbkiem czosnku i małą czerwoną cebulką, doprawione solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dwiema łyżkami drobno startego żółtego sera o wyrazistym smaku. Wszystkie te składniki tworzą przepyszną pastę kanapkową o pięknym, intensywnie zielonym kolorze. Całość idealnej kanapki wieńczą plastry pomidora, pięknie kontrastujące kolorystycznie z całością.

  • Madzialena

    Moja ulubiona kanapka to taka z dwóch kromek chleba opiekanych w tosterze, pomiędzy którymi przepysznie roztapia się żółty ser w towarzystwie kilku plasterków „swojskiej” kiełbasy. Pyszności 🙂

  • Ela R

    mmm…taka ze wszystkim. Najlepiej w wiejskim stylu, ze świeżym masełkiem czosnkowym do tego z wędlinką prosto z wędzarni do tego oscypek, pomidor oraz rukola. Taką kanapeczkę można wrzucić na grill aby wszystko się ładnie się podpiekło i…smacznego

  • Weronika

    Moja najlepsza kanapka to ta z dzieciństwa. Taka którą robiła mi babcia. Pajda chleba który sama piekła posmarowany smalcem z cebulką i skwarkami. Doprawiony był solą, mielonym kminkiem i odrobiną rozmarynu.

  • Izabela

    Idealna kanapka to taka którą można zjeść łatwo, szybko i nie brudząc się . Ważne są walory smakowe ale także praktyczny aspekt przysłowiowej pajdy. Dlatego często klasyczne pieczywo zastępuję pełnoziarnistą tortillą , do środka wkładam kawałek grilowanego kurczaka, ser, sałatę i warzywa wedle uznania. całość doprawiam sosem weneckim , składam w wygodna paczuszkę i czesto dla ozdoby zawiązuję gałązka szczypiorku. Piękna, praktyczna i smakowita alternatywa dla klasycznej kanapki.

  • Aleksandra B.

    Moja idealna kanapka to taka zrobiona z chleba z ziarnami ze słonym masłem, serem pleśniowym i szpinakiem- wszystko co kocham, a jeszcze jak jest spożywana w towarzystwie bliskiej osoby to wtedy całkiem moje śniadanie jest „niebiańskie”.

  • plaguna

    Sałata, pomidor, wędlinka swojskiej roboty, odrobina masła. To wszystko włożone między razowe pajdy chleba. To smak domu , który wynoszę ze sobą do pracy.

  • Sylwia

    Wyznaję zasadę, że idealna kanapka,
    ma zachęcić do spałaszowania nawet największego niejadka.
    Dlatego na chlebek grahamowy nakładam soczystą szyneczkę,
    ser żółty z dziurkami, czerwoniutki pomidorek i szczypiorku troszeczkę.
    Kanapka uśmiecha się do mnie ustami z papryki czerwonej,
    i wtedy ma minę bardzo z siebie zadowolonej.
    Do tego oczy kanpki z ogórka zielonego,
    i na kanapkę trochę soli i pieprzu świeżo zmielonego.
    I tak oto idealna kanapka w moim domu powstaje,
    a po minucie, dwóch- pusty talerz zostaje 🙂
    Zachęcam zatem do jej spróbowania,
    Smacznego, Bon Appetit i miłego kosztowania !

  • Iza

    Moja idealna kanapka składa się przede wszystkim z ciemnego chleba z dużą ilością ziaren. Kromkę chleba smaruję białym, lekkim serkiem o aromacie kurek leśnych. Na serku układam ulubioną wędlinę i ser (najczęściej emmentaler lub cheddar). Górę kanapki zawsze stanowią warzywa. Cebula, surowa cukinia, surowe pieczarki. Całość delikatnie polewam oliwą z oliwek i doprawiam solą i pieprzem. Polecam do spróbowania! 🙂

  • aducha6662

    Idealna kanapka… hmm sama nazwa KANAPKA brzmi zwyczajnie ale gdy pomyślę o 'mojej’ ukochanej kanapce, ślinka cieknie mi na samo wspomnienie. Po pierwsze mojej idealnej kanapki nie byłoby bez chleba pieczonego przez moją mamę. Z chrupiącą skórką, sezamem i słonecznikiem. Na to gruba warstwa swojskiego masełka, pasztet zrobiony przez moją babcię, a na to buraczki z chrzanem – również produkcja babci – jest to wersja zimowa. natomiast wersja letnia opiera się na warzywach, ŚWIEŻYCH warzywach ułożonych na prze pysznym maminym chlebku. Sałata, pomidor, ogórek … Wiem, brzmi zwyczajnie ale cóż ja będę wymyślać kiedy to właśnie są smaki mojej ukochanej kanapeczki 🙂

  • Anna K-G

    Idealna kanapka składa się z pajdy ciemnego chleba, posmarowana jest margaryną a na niej plasterek pysznej szynki, sera żółtego, rukola i pomidorki koktajlowe przecięte na pół. Przyprószona solą himalajską i pieprzem kolorowym. Proste ale i smaczne;)

  • Patrykkk

    Idealna kanapka ta w stylu Scooby-Doo – tak chętnie oglądanej przeze mnie bajki w dzieciństwie.
    Kiedyś nie mogłem znieść mieszania smaków i budowania piętrowych kanapek – obecnie nie mogę bez tego żyć. Pozostaje jeden problem – jak taką kanapkę zabrać do pracy… 😉
    A zatem!
    Duża pajda świeżego i chrupiącego chlebka. Obficie wysmarowana masłem. Plaster żółtego sera posmarowany musztardą sarepską. Na 'smarze’ musztardowym plasterki ogórków gruntowych (koniecznie bez skórki ;)! Na ogórkach szynka konserwowa otulona od góry kawałkiem sałaty. Na tym wszystkim pomidor krojony w grube plasterki. A na zakończenie… kilka kostek serka feta ułożonych jeden na drugim, zwieńczone zieloną oliwką. Dlaczego jeden na drugim? Ano dlatego, iż wszystko przebija długa wykałaczka umożliwiająca transport kanapki z kuchni do pokoju…. Mniam!
    Smacznego 😉

  • Marcin Wcisło

    Jak wygląda Wasza idealna kanapka?

    Uwielbiam taką kanapkę sezonową:
    Pyszną, z owocem lasu, kilkuwarstwową.
    Na kanapce delikatna warstwa masełka,
    Następnie podsmażona na cebulce gołąbka niewielka.
    Do tego plasterek serka topionego,
    Gdybyście widzieli twarz degustującego, tak wielce rozmarzonego…;)
    Odkryłem smak tej gołąbki nie dawno wcale, mniam, mniam!
    Podczas grzybowych wędrówek i tu i tam.
    Na wierzchu zaś szczypiorek dostojny, dopełnia smaku,
    Gdybym wcześniej przygotował taką kanapkę, to trafię do niej nawet po ciemaku 😉
    Może być szczypiorek lub
    Tradycyjny, pomidorowy ketchup.
    Delikatna grzybowa nuta smakowa,
    Sprawia, że jest to kanapka genialna, wprost oldschoolowa.
    Dodatkowo jeszcze przywołuje wspomnienie z dzieciństwa, o tak,
    Gdy smażono mi takie gołąbki na pieca blasze, pamiętam, byłem wtedy szkrab J
    A teraz ta kanapka już w nowej „aranżacji”,
    Jest wykwintnym przykładem śniadaniowej degustacji.
    Lubię takich gołąbków nazbierać w sezonie zawczasu,
    Z każdą taką kanapką, mam na wyciągnięcie dłoni, wspomnienie lasu.
    Nie wiem, jak Wy, ale ja już mam chrapkę,
    Na taką gołąbkowo-serową kanapkę.
    Mój kubek smakowy,
    Czeka kiedy się skończy sezon zimowy.
    I czeka z utęsknieniem na lata początek,
    By w lesie nazbierać takich kanapkowych gołąbek 🙂

  • dorota54

    Idealna kanapka musi się ładnie prezentować na talerzu, doskonale smakować, cieszyć oczy apetycznymi kolorami pochodzącymi z wartościowych składników odżywczych, musi być skarbnicą zdrowia i pobudzać kulinarną fantazję. Dobrze skomponowana może samodzielnie rozpocząć śniadaniowy koncert i stać się jego gwiazdą. Moja propozycja idealnej kanapki pochodzi ze sztandarowych produktów wzbogacona przy tym dobroczynnymi właściwościami, ale w urozmaiconych wersjach. To energetyczny posiłek na dzień dobry! Jest lekkostrawna, z pewnością nie odłoży się na biodrach. A jak wiemy- o figurę trzeba dbać przez cały rok, najlepiej robiąc to ze smakiem. Poza tym jej przygotowanie nie powinno zajmować zbyt wiele czasu. O tej porze roku najbardziej lubię kanapkę o nazwie Białe Szaleństwo.

    Składniki:
    – 2 kromki kwadratowego pełnoziarnistego chleba
    – 6 łyżek serka do smarowania pieczywa
    – łyżeczka ziół prowansalskich
    – 2 rzodkiewki
    – 50 g kiełków sojowych lub kiełków słonecznika

    Wykonanie:
    Kromkę chleba przekroić, aby powstały dwa trójkąty. Zioła wymieszać z serkiem. Pieczywo posmarować serkiem z ziołami. Rzodkiewkę pozbawić korzeni i liści, umyć i pokroić w plasterki. Plasterki pionowo wkładać w serek. Na wierzch położyć garści kiełków.

  • dorota54

    Lubię niezwykłe połączenia słodkości i ostrego smaku oraz odrobinę luksusu nie tylko cieszącego moje oczy, ale i podniebienie. Zajmuje trochę czasu, ale smakuje wybornie. Serwuję je na śniadanie dla siebie i bliskich najczęściej w weekendy, gdy mamy dużo wolnego czasu, nigdzie się nie spieszymy i możemy się delektować śniadaniem. To TOSTY FRANCUSKIE Z BOCZKIEM I OWOCAMI:
    Składniki: 10 dag boczku w plasterkach, 1-2 łyżki syropu klonowego, 4-6 kromek chleba tostowego, 2 jajka, 1/4 szklanki mleka, 2 łyżki masła, kiwi, garść małych ciemnych winogron

    Przygotowanie: Boczek smażę na patelni z obu stron na rumiany kolor. Gdy już będzie prawie gotowy, smaruję syropem klonowym, piekę kolejne 3-4 min. Osączam na papierowym ręczniku. Owoce myję, kiwi kroję w plasterki. Mieszam jajka z mlekiem, doprawiam solą. Kromki chleba tostowego zanurzam z obu stron w jajkach, chwilę trzymam, by chleb nasiąkł. Tosty wrzucam na rozgrzane masło, smażę na rumiano. Przewracam, smażę z drugiej strony. Ma gotowych tostach kładę plastry bekonu, ozdobić plasterkami kiwi i posypać winogronami.

  • Ewelina

    Prostota jest dla mnie najważniejsza, kromka chleba, na to masełko, majonez, szynka, ser, pomidor, ogórek i szczypiorek. Palce lizać. 🙂

  • aagnieszkaa1

    Idealna kanapka to taka,
    nie byle jaka.
    Po pierwsze jest ze świeżego, domowego chlebka upieczonego,
    przeze mnie z miłą chęcią zrobionego.
    A co na niej się znajduje?
    Ja również „to coś” sama wykonuje.
    Masełkiem czosnkowym jest ona posmarowana
    i taka „wiosenna pasta” jest na niej dodana.
    A jak ta pasta wyglądała,
    że mi baaaaaardzo posmakowała.
    A więc serek biały , jajka, szczypor tu znajdziecie,
    i rzodkiewkę z majonezem jeśli tylko chcecie.
    To wszystko ładnie blenderujemy
    a na wierzch kanapeczki świeżego ogórka dodajemy.
    Moja idealna kanapka to taka bez pośpiechu zjedzona,
    mmmmMmmmmm…. Tak! To jest po prostu moja kanapeczka wymarzona.

  • zabajka

    Najpyszniejsza kanapka to ta z własnoręcznie wypiekanego chleba. To dość praco i czasochłonne zajęcie, ale dla takiego efektu warto się trochę poświęcić. Już sam zapach pobudza kubki smakowe, a gdy do tego dodać świeże masło, plasterek prawdziwej swojskiej wędliny i pomidora, niczego więcej nie potrzeba do szczęścia. No oprócz kogoś, kto z nami siądzie przy tym śniadaniowym stole i z kim z miłością zaczniemy nowy dzień.

  • maadziak

    Bułka wieloziarnista + odrobina masła (tak, żeby tylko lekko przykrywało bułę) + sałata (może być listek sałaty lodowej) + ser żółty (najlepiej królewski) + pomidor + bazylia + papryka czerwona + odrobina świeżo zmielonego pieprzu + szczypta soli himalajskiej + kilka kropelek oliwy z oliwek = CUD, MIÓD i nawet ORZESZKI – czyt. pyszna BUŁA