Tartaletki z masą migdałową i gruszką


Przepis z programu „MasterChef Australia”, ale… zmodyfikowany 🙂 Tartaletki są bardzo smaczne i pięknie się prezentują. Podanie gruszek w taki sposób… robi wrażenie 🙂

Jeżeli chcecie ugotować 11 gruszek (tyle wyjdzie tartaletek) to radzę przygotować pół porcji płynu więcej do ich gotowania, wszystko zależy od wielkości gruszek.

Tartaletki z masą migdałową i gruszką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 120 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Gruszki:

  • gruszki
  • 3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu

Masa migdałowa:

  • 100 g masła
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1/2 szklana cukru pudru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki likieru o smaku amaretto

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, żółtko i jajko. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Gruszki:

Do dużego garnka wlewamy wino, wodę, miód, cukier i przyprawy. Zagotowujemy i mieszamy. Gruszki obieramy i wkładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu około 20- 30 minut. Jeżeli gruszki były twarde, gotujemy dłużej, ale uważamy żeby ich nie rozgotować.

Ugotowane gruszki wyjmujemy, studzimy, odkrawamy kawałeczek spodu i delikatnie wycinamy gniazda nasienne.

Masa migdałowa:

Wszystkie składniki razem utrzeć.

Upieczone tartaletki wypełniamy przygotowaną masą migdałową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut. Następnie wyjmujemy, postawiamy na każdej gruszkę (lekko dociskamy) i pieczemy około 10 minut.

Gotowe tartaletki ustawiamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Tartaletki z masą migdałową i gruszką